Udka maślano-jogurtowe
Pieczone udka z kurczaka w marynacie z masła i jogurtu greckiego, z dodatkiem czosnku oraz rozmarynu. Tak przygotowane udka są soczyste w środku i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Są naprawdę pyszne!
Masło w marynacie odgrywa ważną rolę, gdyż zapobiega utracie wilgoci, dzięki temu mięso staje się bardziej soczyste. Natomiast dodatek jogurtu sprawia, że mięso kruszeje i robi się delikatne. Jednak trzeba pamiętać, że udka należy zamarynować dzień wcześniej, gdyż muszą leżeć w marynacie minimum 12 godzin.
Warto pomyśleć też o dodatkach i upiec je razem z udkami. Tak naprawdę pasują tu wszystkie warzywa, jakie tylko lubimy. Ja postanowiłam podać udka razem z pieczonymi ziemniakami z jabłkami i rozmarynem, dlatego wyłożyłam je na dno blachy, a na nich ułożyłam udka wyciągnięte prosto z marynaty i wszystko włożyłam do piekarnika. Dzięki temu obiad robił się sam!
Masło w marynacie odgrywa ważną rolę, gdyż zapobiega utracie wilgoci, dzięki temu mięso staje się bardziej soczyste. Natomiast dodatek jogurtu sprawia, że mięso kruszeje i robi się delikatne. Jednak trzeba pamiętać, że udka należy zamarynować dzień wcześniej, gdyż muszą leżeć w marynacie minimum 12 godzin.
Warto pomyśleć też o dodatkach i upiec je razem z udkami. Tak naprawdę pasują tu wszystkie warzywa, jakie tylko lubimy. Ja postanowiłam podać udka razem z pieczonymi ziemniakami z jabłkami i rozmarynem, dlatego wyłożyłam je na dno blachy, a na nich ułożyłam udka wyciągnięte prosto z marynaty i wszystko włożyłam do piekarnika. Dzięki temu obiad robił się sam!
Składniki:
- 8 udek z kurczaka
- 100 g masła
- 100 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Dodatkowo:
Wykonanie:
Marynata:
Masło rozpuszczamy i łączymy z jogurtem greckim o temperaturze pokojowej. Dodajemy sól, pieprz, rozmaryn i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Całość mieszamy.
Udka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i umieszczamy w misce. Następnie zalewamy przygotowaną marynatą maślano-jogurtową, tak aby wszystkie udka zostały nią oblepione. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia...
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Jabłka myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i razem ze skórką kroimy w kostkę.
Jabłka mieszamy z ziemniakami oraz rozmarynem i umieszczamy na dnie blaszki lub naczynia żaroodpornego.
lubię takie obiady!
OdpowiedzUsuńPieczemy bez przykrycia?
OdpowiedzUsuńTak, bez przykrycia
UsuńWyglądają naprawdę smacznie :) chętnie bym takie zjadła na obiad ;)
OdpowiedzUsuń