Udka jogurtowo-musztardowe
Pieczone udka z kurczaka w marynacie z jogurtu greckiego z dodatkiem dwóch rodzajów musztard - francuskiej oraz delikatesowej. Udka wychodzą soczyste w środku i mają chrupiącą, złocistą skórkę.
Dzięki marynacie z jogurtu greckiego mięso kruszeje i robi się delikatne. Natomiast musztarda nadaje dość intensywnego i oryginalnego smaku. Dobrze jest zamarynować udka dzień wcześniej, gdyż im dłużej leżą w marynacie, tym mięso jest bardziej delikatne i aromatyczne.
Świetnie smakują z PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI
Składniki:
Wykonanie:
Marynata:
Jogurt grecki mieszamy z musztardą francuską oraz delikatesową. Dodajemy sól i pieprz. Całość mieszamy.
Udka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i umieszczamy w misce. Następnie zalewamy przygotowaną marynatą jogurtową, tak aby wszystkie udka zostały nią oblepione. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia udka w marynacie jogurtowej wykładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 55-60 min., bez przykrycia. Następnie włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 10 min., aby skórka się zrumieniła.
Dzięki marynacie z jogurtu greckiego mięso kruszeje i robi się delikatne. Natomiast musztarda nadaje dość intensywnego i oryginalnego smaku. Dobrze jest zamarynować udka dzień wcześniej, gdyż im dłużej leżą w marynacie, tym mięso jest bardziej delikatne i aromatyczne.
Świetnie smakują z PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI
Składniki:
- 8 udek z kurczaka
- 200 g jogurtu greckiego
- 4 łyżeczki musztardy francuskiej
- 3 łyżeczki musztardy delikatesowej
- sól, pieprz
Wykonanie:
Marynata:
Jogurt grecki mieszamy z musztardą francuską oraz delikatesową. Dodajemy sól i pieprz. Całość mieszamy.
Udka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i umieszczamy w misce. Następnie zalewamy przygotowaną marynatą jogurtową, tak aby wszystkie udka zostały nią oblepione. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia udka w marynacie jogurtowej wykładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 55-60 min., bez przykrycia. Następnie włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 10 min., aby skórka się zrumieniła.
ale pysznie wyglądaja
OdpowiedzUsuńOooo może być pyszny obiad, mężowi na pewno się spodoba
OdpowiedzUsuńświetny sposób na udka:)
OdpowiedzUsuńSuper. Lubię dania które "same się robią "
OdpowiedzUsuńGdy natknęłam się na ten test, uświadomiłam sobie, że od dwóch lat nie kupiłam ani jednej musztardy. Nigdy jej nie miałam w swoim mieszkaniu :)
OdpowiedzUsuń