Tagliatelle z łososiem i szpinakiem

Uwielbiam wszelkiego rodzaju dania z makaronem, a to jest jedno z moich ulubionych!
Makaron tagliatelle z łososiem wędzonym na gorąco, pomidorkami koktajlowymi oraz świeżymi liśćmi szpinaku. Bardzo proste i szybkie danie zaledwie z kilku składników - gotowe w 15 minut! Idealna propozycja na obiad, gdy nie mamy czasu na długie stanie w kuchni. Smakuje naprawdę świetnie!


Makaron tagliatelle z łososiem i szpinakiem

Składniki:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 g łososia wędzonego na gorąco
  • ok. 12-15 szt. pomidorków koktajlowych
  • 100 g świeżego szpinaku baby
  • 200 g makaronu tagliatelle
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia



Wykonanie:

Cebulę oraz czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy.
Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i kroimy na pół. 
Z łososia zdejmujemy skórę i kroimy na mniejsze kawałki. 
Szpinak myjemy na sitku pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy.
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, według informacji na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy kawałki łososia oraz połówki pomidorków i smażymy przez około 3-4 min.


Następnie dodajemy liście szpinaku i smażymy do momentu, aż stracą jędrność.


Przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Na końcu na patelnię dodajemy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.


Makaron z łososiem i szpinakiem

Obiad w 15 minut

Tagliatelle z łososiem, pomidorkami i szpinakiem

Makaron Tagliatelle z łososiem i szpinakiem w 15 minut



Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny