Tagliatelle z łososiem i szpinakiem
Uwielbiam wszelkiego rodzaju dania z makaronem, a to jest jedno z moich ulubionych!
Makaron tagliatelle z łososiem wędzonym na gorąco, pomidorkami koktajlowymi oraz świeżymi liśćmi szpinaku. Bardzo proste i szybkie danie zaledwie z kilku składników - gotowe w 15 minut! Idealna propozycja na obiad, gdy nie mamy czasu na długie stanie w kuchni. Smakuje naprawdę świetnie!
Składniki:
Makaron tagliatelle z łososiem wędzonym na gorąco, pomidorkami koktajlowymi oraz świeżymi liśćmi szpinaku. Bardzo proste i szybkie danie zaledwie z kilku składników - gotowe w 15 minut! Idealna propozycja na obiad, gdy nie mamy czasu na długie stanie w kuchni. Smakuje naprawdę świetnie!
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 125 g łososia wędzonego na gorąco
- ok. 12-15 szt. pomidorków koktajlowych
- 100 g świeżego szpinaku baby
- 200 g makaronu tagliatelle
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę oraz czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy.
Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i kroimy na pół.
Z łososia zdejmujemy skórę i kroimy na mniejsze kawałki.
Szpinak myjemy na sitku pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy.
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, według informacji na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy kawałki łososia oraz połówki pomidorków i smażymy przez około 3-4 min.
Następnie dodajemy liście szpinaku i smażymy do momentu, aż stracą jędrność.
Przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Smacznie wygląda;)
OdpowiedzUsuń