Schab w sosie musztardowym
Bitki ze schabu w sosie musztardowym, z dodatkiem białego wina wytrawnego. Kruche mięso w kremowym sosie na bazie dwóch rodzajów musztard - francuskiej oraz delikatesowej, z dodatkiem serka mascarpone i śmietanki kremówki. Pyszny obiad! Dzięki musztardzie sos nabiera dość intensywnego smaku, a serek mascarpone oraz śmietanka dodają lekkiej nuty słodyczy. W połączeniu z delikatnym mięsem całość komponuje się znakomicie. Świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, ale pasuje to również kasza czy makaron...
Składniki:
Składniki:
- ok. 500 g schabu
- 100 ml śmietanki 30%
- 125 g serka mascarpone
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka musztardy delikatesowej
- 2-3 łyżki wina białego wytrawnego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Schab myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w plasterki o grubości około 1 cm. Każdy plasterek mięsa delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem oraz solą. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1-2 min., a następnie zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem, na małym ogni przez około 35-40 min.
W wysokim na naczyniu mieszamy ze sobą serek mascarpone z śmietanką. Dodajemy musztardę francuską oraz delikatesową i wszystko dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowany sos dodajemy do mięsa na patelni i mieszamy, aż ładnie się rozprowadzi. Na końcu dodajemy białe wino wytrawne (w wersji dla dzieci zamiast wina dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny) i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Pozostawiamy na ogniu jeszcze około 10-15 min., już bez przykrywania, aż sos trochę zgęstnieje.
Wygląda bardzo smacznie, smakuje zapewnie jeszcze lepiej... :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, aż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńLubię takie bitki :)
OdpowiedzUsuń