Omlet chłopski

Omlet chłopski to nie byle jaki omlet, ale taki który spokojnie może spełniać rolę nie tylko śniadania, ale również kolacji, czy obiadu. To omlet z gotowanymi ziemniakami, podsmażaną kiełbasą drobiową z cebulą i szczypiorkiem, pieczony w piekarniku. Syty i pożywny, a do tego smaczny i idealnie trafia w męskie gusta 😉
Przygotowując taki omlet na pewno trzeba mieć więcej czasu niż przy tradycyjnym omlecie. Po pierwsze, trzeba wcześniej ugotować ziemniaki i je ostudzić. Po drugie, taki omlet piecze się w piekarniku dość długo, ale plusem jest to, że nie trzeba go pilnować. Można też upiec go w większej blaszce, będzie wtedy trochę niższy, ale skróci się czas jego pieczenia.
U mnie taki omlet najczęściej pojawia się na obiad lub późne weekendowe śniadanie...




Składniki:


Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (takie małe kawałki ziemniaków gotują się dość szybko i nie możemy ich rozgotować - lepiej jak będą niedogotowane niż za miękkie). Odcedzamy i studzimy.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Kiełbaski kroimy w plasterki.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewajmy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia i dodajemy pokrojone kiełbaski. Smażymy 3-4 min. Studzimy. 

Do miski wbijamy jajka, rozbełtujemy je i mieszamy z mlekiem. Następnie dodajemy przygotowane składniki - podsmażoną kiełbaskę z cebulką, ugotowane ziemniaki oraz szczypiorek. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko mieszamy.
Przygotowaną masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 18 cm) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 min. Omlet można upiec również w większej tortownicy, wtedy będzie niższy ale czas pieczenia krótszy.
Podajemy na ciepło.


 








Przepis bierze udział w konkursie:

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny