Nadziewane bagietki - zapiekanki
Bagietki bogato nadziane farszem i zapieczone pod mozzarellą w piekarniku. Na farsz składają się pieczarki, kiełbasa drobiowa, pomidorki koktajlowe oraz miąższ wydrążony z bułek i dodatek przecieru pomidorowego. Składniki farszu wcześniej podsmażamy na patelni, a następnie nadziewamy wydrążone bagietki, posypujemy tartą mozzarellą i do piekarnika.
Tak przygotowane zapiekanki są wyjątkowe i smakują fantastycznie! Z pewnością nikt nimi nie pogardzi. Jest to również świetny pomysł na wykorzystanie wczorajszych bułek.
Idealne na kolacje lub jako przekąska imprezowa...
Składniki:
Wykonanie:
Z półbagietek ścinamy wierzch i wydrążamy cały środek. Wydrążony miąższ rozdrabniamy na mniejsze kawałki i odstawiamy- będzie nam później potrzebny.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę.
Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół.
Kiełbasę kroimy w kostkę.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy kiełbasę. Smażymy razem kilka minut i dodajemy pieczarki. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i smażymy, aż pieczarki puszczą wodę. Dodajemy połówki pomidorków oraz połowę posiekanego szczypiorku i po około 3 min. smażenia dodajemy miąższ z bagietek oraz przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Gotowym farszem napełniamy wydrążone półbagietki, a wierzch posypujemy tartą mozzarellą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
Tak przygotowane zapiekanki są wyjątkowe i smakują fantastycznie! Z pewnością nikt nimi nie pogardzi. Jest to również świetny pomysł na wykorzystanie wczorajszych bułek.
Idealne na kolacje lub jako przekąska imprezowa...
Składniki:
- 2 półbagietki
- 1 cebula
- 6-8 pieczarek
- 200 g kiełbasy
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 100 g tartej mozzarelli
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki oleju do smażenia
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę.
Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół.
Kiełbasę kroimy w kostkę.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy kiełbasę. Smażymy razem kilka minut i dodajemy pieczarki. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i smażymy, aż pieczarki puszczą wodę. Dodajemy połówki pomidorków oraz połowę posiekanego szczypiorku i po około 3 min. smażenia dodajemy miąższ z bagietek oraz przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Gotowym farszem napełniamy wydrążone półbagietki, a wierzch posypujemy tartą mozzarellą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
Przed podaniem posypujemy pozostałą ilością posiekanego szczypiorku.
Przepis genialny, tylko że ja bym to podała na cukinii. Super! Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńZe szczypiorkiem pychota! :)
OdpowiedzUsuńJutro zrobię wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam zapiekanek :)
OdpowiedzUsuń