Kurczak w sosie z pieczonych pomidorów
Filety z kurczaka w niezwykle aromatycznym sosie z pieczonych pomidorów i czosnku, z dodatkiem serka mascarpone. To właśnie dzięki pieczeniu pomidory wraz z czosnkiem zyskują całkiem inny smak i stają się bardziej aromatyczne. Najlepszy wychodzi z pomidorów malinowych.
Sos ma intensywny smak pomidorów, z akcentem pieczonego czosnku i lekką nutą słodyczy, która przełamuje kwaskowatość pomidorów. Nutę słodyczy zawdzięcza on dodatkowi serka mascarpone, dzięki któremu staje się też bardziej kremowy. Taki sos idealnie komponuje się z delikatnym mięsem drobiowym.
Świetnie smakuje z makaronem tagliatelle, ale również pasują do niego inne dodatki, jak ryż czy ziemniaki...
Składniki:
Pomidory dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i przecinamy na pół. Następnie usuwamy z nich twardy środek i układamy w naczyniu żaroodpornym, skórką do góry. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i układamy między pomidorami. Całość polewamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na około 30-35 min.
Po tym czasie, pomidory wyciągamy z piekarnika i obieramy ze skórki, a następnie rozgniatamy widelcem.
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i przekrawamy wzdłuż na pół. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i podsmażamy na patelni, na rozgrzanym oleju po około 3-4 min. z każdej strony. Następnie filety wyciągamy na talerz i pozostawiamy, by odpoczęły kilka minut.
Sos ma intensywny smak pomidorów, z akcentem pieczonego czosnku i lekką nutą słodyczy, która przełamuje kwaskowatość pomidorów. Nutę słodyczy zawdzięcza on dodatkowi serka mascarpone, dzięki któremu staje się też bardziej kremowy. Taki sos idealnie komponuje się z delikatnym mięsem drobiowym.
Świetnie smakuje z makaronem tagliatelle, ale również pasują do niego inne dodatki, jak ryż czy ziemniaki...
Składniki:
- 2 filety z kurczaka (około 550-600 g)
- 8-10 pomidorów (najlepiej malinowych)
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 łyżki serka mascarpone
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- szczypta papryki chili
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- sol, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Po tym czasie, pomidory wyciągamy z piekarnika i obieramy ze skórki, a następnie rozgniatamy widelcem.
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i przekrawamy wzdłuż na pół. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i podsmażamy na patelni, na rozgrzanym oleju po około 3-4 min. z każdej strony. Następnie filety wyciągamy na talerz i pozostawiamy, by odpoczęły kilka minut.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy miąższ upieczonych pomidorów razem z czosnkiem i przyprawy: suszone oregano, suszoną bazylię, paprykę mieloną oraz paprykę chili. Gotujemy około 5-7 min., a następnie blendujemy sos na gładki krem. Na końcu dodajemy serek mascarpone i trzymamy na ogniu, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Filety z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu. Trzymamy na ogniu kilka minut.
Bez chilli byłoby idealne ;)
OdpowiedzUsuń