Koktajl dyniowy z pomarańczą i imbirem
Koktajl z puree z dyni z dodatkiem miąższu z pomarańczy oraz świeżego imbiru, na wodzie mineralnej, słodzony miodem. Pyszny i odżywczy koktajl na jesień, który wzmocni naszą odporność przed infekcjami.
Dynia działa przeciwzapalne, a poza tym ma właściwości odkwaszające i oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii oraz toksyn, reguluje pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Oprócz dyni, mamy u także imbir, który ma działanie odkażające - przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze, a dodatkowo działa rozgrzewająco.
Na zdrowie!
Składniki:
Wykonanie:
Dynię obieramy ze skórki, czyścimy z pestek, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku 15-20 min. w temp. 200 stopni. Wyciągamy i studzimy.
Pomarańcze obieramy ze skóry, usuwamy białą błonkę, zostawiając sam miąższ.
Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Do misy blendera wrzucamy wystudzoną dynię, miąższ pomarańczy, starty imbir, wyciśnięty sok z cytryny oraz wlewamy wodę. Blendujemy na gładki koktajl. Słodzimy miodem, według własnych preferencji smakowych - 2 łyżki lub więcej. Mieszamy i rozlewamy do szklanek.
Dynia działa przeciwzapalne, a poza tym ma właściwości odkwaszające i oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii oraz toksyn, reguluje pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Oprócz dyni, mamy u także imbir, który ma działanie odkażające - przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze, a dodatkowo działa rozgrzewająco.
Na zdrowie!
- ok. 300 g dyni
- 2 pomarańcze
- 2 cm świeżego imbiru
- 1/2 cytryny
- 1 szklanka wody mineralnej
- 2 łyżki miodu (lub więcej)
Wykonanie:
Pomarańcze obieramy ze skóry, usuwamy białą błonkę, zostawiając sam miąższ.
Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Do misy blendera wrzucamy wystudzoną dynię, miąższ pomarańczy, starty imbir, wyciśnięty sok z cytryny oraz wlewamy wodę. Blendujemy na gładki koktajl. Słodzimy miodem, według własnych preferencji smakowych - 2 łyżki lub więcej. Mieszamy i rozlewamy do szklanek.
Koktajlu z dyni jeszcze nie piłem, ciekawe. Na pewno wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuńsmakowite :D
OdpowiedzUsuńJa również nie piłam nigdy koktajlu z dyni - musi smakować przepysznie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)
Koktajl z dyni mnie mocno zaskoczył :)
OdpowiedzUsuńtrochę taka zupa ale w postaci koktajlu, ciekawe :)
OdpowiedzUsuńale ma świetny kolorek
OdpowiedzUsuńRaczej nie chciałabym go spróbować :)
OdpowiedzUsuńJedna z moich ulubionych pozycji, jeśli chodzi o koktajle domowe ;)
OdpowiedzUsuńKolorek intensywny a smak super. Polecam z lodówki albo z kostkami lodu. Pochwalę się, że używam do tego koktajlu dyni z własnego ogródka.
OdpowiedzUsuń