Siekany kurczak a'la pizza
Oryginalny pomysł na urozmaicenie kurczaka! Siekane filety z kurczaka w cieście majonezowym zapieczone w piekarniku z dodatkami a'la pizza - papryką, szynką oliwkami oraz mozzarellą.
Kurczak w cieście pełni funkcję spodu, który najpierw lekko podpiekamy, a następnie układamy dodatki i ponownie pieczemy w piekarniku. Rewelacja! Do tego danie jest niezwykle proste i dość szybkie w przygotowaniu, a efekt końcowy zaskakuje. Dzięki pieczeniu w piekarniku nie jest tłuste, a gdy chcemy otrzymać wersję bardziej fit, to rezygnujemy z dodatku majonezu.
Podany w towarzystwie pieczonych ziemniaków oraz surówki smakuje znakomicie i robi furorę na stole...
P.S. Przepis mojego autorstwa.
Składniki:
(4 porcje)
Ciasto:
Wykonanie:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w drobną kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do miski z ciastem i dokładnie mieszamy łyżką. Przyprawiamy pieprzem oraz solą.
Ciasto wykładamy na blaszkę (wymiary 24 x 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 min.
Przygotowujemy składniki:
Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w drobną kostkę.
Szynkę kroimy w drobną kostkę.
Oliwki odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki.
Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę.
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Na podpieczone ciasto wykładamy szynkę, paprykę, oliwki i posypujemy kawałkami mozzarelli.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na kolejne 15 min.
Kroimy na kawałki i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Podajemy na ciepło. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami oraz surówką.
Rada:
Przed wyłożeniem składników podpieczone ciasto możemy posmarować wcześniej koncentratem pomidorowym - ja dopiero później na to wpadłam 😉
Kurczak w cieście pełni funkcję spodu, który najpierw lekko podpiekamy, a następnie układamy dodatki i ponownie pieczemy w piekarniku. Rewelacja! Do tego danie jest niezwykle proste i dość szybkie w przygotowaniu, a efekt końcowy zaskakuje. Dzięki pieczeniu w piekarniku nie jest tłuste, a gdy chcemy otrzymać wersję bardziej fit, to rezygnujemy z dodatku majonezu.
Podany w towarzystwie pieczonych ziemniaków oraz surówki smakuje znakomicie i robi furorę na stole...
P.S. Przepis mojego autorstwa.
Składniki:
(4 porcje)
Ciasto:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 3 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Dodatki:
- 1/2 papryki czerwonej
- 100 g szynki drobiowej
- ok. 15 szt. oliwek
- 1 kula mozzarelli (125 g)
- natka pietruszki
Wykonanie:
Ciasto:
Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z majonezem. Dodajemy oba rodzaje mąki i dokładnie mieszamy np. trzepaczką, aby ciasto było gładkie, bez grudek. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w drobną kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do miski z ciastem i dokładnie mieszamy łyżką. Przyprawiamy pieprzem oraz solą.
Ciasto wykładamy na blaszkę (wymiary 24 x 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 min.
Przygotowujemy składniki:
Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w drobną kostkę.
Szynkę kroimy w drobną kostkę.
Oliwki odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki.
Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę.
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Na podpieczone ciasto wykładamy szynkę, paprykę, oliwki i posypujemy kawałkami mozzarelli.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na kolejne 15 min.
Kroimy na kawałki i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Podajemy na ciepło. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami oraz surówką.
Rada:
Przed wyłożeniem składników podpieczone ciasto możemy posmarować wcześniej koncentratem pomidorowym - ja dopiero później na to wpadłam 😉
Podoba mi się duża ilość pietruszki i smaczniejsza wersja oliwek, mniam :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł!
OdpowiedzUsuńMusze koniecznie zrobić :)
OdpowiedzUsuń