Sałatka pieczarkowa

Jarska sałatka z gotowanych pieczarek z dodatkiem jajek na twardo, tartego sera żółtego i szczypiorku, podana z sosem majonezowo-jogurtowym. To bardzo popularna sałatka w moim domu, która pojawia się na każdych świętach i uroczystościach. Tylko 4 główne składniki + sos! Szybka i prosta w przygotowaniu. Smakuje fantastycznie, choć trzeba mieć na uwadze, że nie należy ona do dietetycznych...
P.S. Można ją także przygotować w wersji na krakersach ➨ przepis

P.S. Więcej przepisów na pyszne sałatki w moim e-booku "Sałatki Na Każdą Okazję"

Sałatka pieczarkowa z jajkami
Składniki:
  • 800 g pieczarek
  • 4 jajka
  • 150 g sera żółtego w kostce
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz




Wykonanie:

Pieczarki obieramy, myjemy i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 20 minut i odcedzamy. Studzimy. Zimne pieczarki kroimy w drobną kostkę. 
Jajka zalewamy zimną wodą, lekko solimy i zagotowujemy, a następnie gotujemy około 9- 10 minut. Wodę odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Studzimy. Następnie obieramy ze skorupki i drobno siekamy. 
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.

Sos:
W kubku mieszamy majonez z jogurtem naturalnym. Dodajemy musztardę, odrobinę soku z cytryny i przyprawy - sól oraz pieprz. Mieszamy.

W misce mieszamy pokrojone pieczarki z jajkami, tartym serem żółtym i szczypiorkiem. Dodajemy sos i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Sałatka najlepsza jest następnego dnia, gdy składniki przejdą swoim smakiem.


Pieczarkowa sałatka

Sałatka pieczarkowa z żółtym serem i jajkami

Sałatka pieczarkowa z sosem majonezowo-jogurtowym




Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny