Nuggetsy z kalafiora
Przepis na odczarowanie kalafiora!
Kąski kalafiorowe w cieście oraz panierce z płatków kukurydzianych, pieczone w piekarniku. Chrupiąca panierka na zewnątrz, a w środku soczysty kalafior. To jest naprawdę pyszne! Kąski są pieczone w piekarniku, a nie smażone na oleju, dzięki temu są mniej kaloryczne.
Prosty przepis, a z takiego zwykłego kalafiora można wyczarować niebanalną przekąskę, która smakuje nawet tym, którzy nie przepadają za tym warzywem. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Podałam je z frytkami z batata i czosnkowym sosem jogurtowym.
Składniki:
Wykonanie:
Do miski wbijamy jajko, dodajemy wodę gazowaną, mąkę oraz przyprawy: przyprawę do kurczaka, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Ciasto odstawiamy na około 10-15 min.
Płatki kukurydziane kruszymy na mniejsze kawałki.
Kąski kalafiorowe w cieście oraz panierce z płatków kukurydzianych, pieczone w piekarniku. Chrupiąca panierka na zewnątrz, a w środku soczysty kalafior. To jest naprawdę pyszne! Kąski są pieczone w piekarniku, a nie smażone na oleju, dzięki temu są mniej kaloryczne.
Prosty przepis, a z takiego zwykłego kalafiora można wyczarować niebanalną przekąskę, która smakuje nawet tym, którzy nie przepadają za tym warzywem. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Podałam je z frytkami z batata i czosnkowym sosem jogurtowym.
Składniki:
- 1 kalafior
- 1 jajko
- 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 3 szklanki płatków kukurydzianych
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kalafiora obieramy z liści, dzielimy na różyczki i myjemy pod bieżącą wodą. Następnie wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę. Gotujemy przez około 5-7 min. - kalafior powinien być nadal twardy. Odcedzamy i studzimy.
Płatki kukurydziane kruszymy na mniejsze kawałki.
Różyczki kalafiora nabijamy na widelec i maczamy najpierw w cieście, a następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 min.
Podajemy z ulubionymi sosami/dodatkami.
Podajemy z ulubionymi sosami/dodatkami.
Kalafior akurat bardzo lubię, chętnie spróbuję takie nuggetsy! :)
OdpowiedzUsuńPycha! Uwielbiam kalafior w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł. Ja na razie usłyszałam zamówienie na klasyczne mięsne ;) Muszę wypróbować ten przepis
OdpowiedzUsuńFajny pomysł. Robiłam już kiedyś kotlety z kalafiora :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, dodać można tylko jakiś sosik.
OdpowiedzUsuńWow! Twoje Nuggets z kalafiora wyglądają smakowicie. Muszę też takie spróbować zrobić. Może też z odrobiną sezamu i może koperkiem, żeby wprowadzić nieco zielonego :)
OdpowiedzUsuń