Kuchenna Apteka #46 - Cynamon
Cynamon - najstarsza przyprawa świata, to kora cynamonowca, która sprzedawana jest w formie lasek lub drobno zmielonego proszku. Ma słodki, korzenny i bardzo aromatyczny smak oraz zapach, który głównie kojarzy się ze świątecznymi pierniczkami, a także szarlotką czy grzańcem. Jednak cynamon nie tylko wzbogaca smak potraw, ale także korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, hamuje rozwój grzybów i bakterii, a przede wszystkim działa przeciwzakrzepowo, obniża poziom glukozy we krwi oraz poprawia pracę mózgu. I to nie wszystkie jego właściwości!
Jednak cynamon, cynamonowi nierówny... na rynku można spotkać cynamon cejloński oraz cynamon chiński czyli kasja. Prawdziwy, ceniony cynamon to cejloński, który w porównaniu z odmianą chińską zawiera mniej substancji mających negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Warto też wiedzieć, że cynamon w większych dawkach jest toksyczny, ale spożywanie niewielkich ilości cynamonu korzystnie wpływa na nasze zdrowie! Jednak nie każdemu on służy...
Ko powinien unikać cynamonu?
Czytaj dalej ⬇
Cynamon to źródło:
Właściwości zdrowotne cynamonu:
Uwaga!
Ciekawostki:
Jednak cynamon, cynamonowi nierówny... na rynku można spotkać cynamon cejloński oraz cynamon chiński czyli kasja. Prawdziwy, ceniony cynamon to cejloński, który w porównaniu z odmianą chińską zawiera mniej substancji mających negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Warto też wiedzieć, że cynamon w większych dawkach jest toksyczny, ale spożywanie niewielkich ilości cynamonu korzystnie wpływa na nasze zdrowie! Jednak nie każdemu on służy...
Ko powinien unikać cynamonu?
Czytaj dalej ⬇
Cynamon to źródło:
- antyoksydantów, m.in: polifenoli
- aldehydu cynamonowego
- octanu cynamylu
- alkoholu cynamylowego
- eugenolu
- manganu
- wapnia
- żelaza
- chromu
- błonnika
- garbników
- kwasu cynamonowego
- kumaryn
Właściwości zdrowotne cynamonu:
- pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy
- obniża poziom cholesterolu
- działa przeciwmiażdżycowo
- obniża ciśnienie krwi
- zapobiega tworzeniu się zakrzepów
- obniża poziom cukru we krwi
- pomaga stabilizować poziom glukozy w przypadku cukrzycy typu 2
- może zmniejszać ochotę na słodycze
- przyśpiesza przemianę materii
- wspomaga trawienie
- wzmaga apetyt
- pobudza wydzielanie soku żołądkowego
- działa przeciwbiegunkowo
- działa rozkurczowo
- łagodzi stany zapalne
- wykazuje działanie przeciwbakteryjne i bakteriobójcze
- hamuje rozwój drożdży (np. Candida)
- poprawia funkcjonowanie mózgu (zwłaszcza pamięć i uwagę)
- ma działanie rozgrzewające
- stosowany zewnętrznie na bóle reumatyczne
- stosowany przy przeziębieniach i zakażeniach dróg oddechowych (olejek cynamonowy)
- dodaje energii
- pomocny przy trądziku
- wykazuje działanie antynowotworowe
Uwaga!
- cynamon nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży, gdyż w nadmiarze może doprowadzić do przedwczesnego porodu
- cynamon nie jest wskazany osobom cierpiącym wrzody żołądka i dwunastnicy oraz ze skłonnościami do krwotoków
- osoby cierpiące na kamicę wątrobową oraz zaburzenia funkcjonowania woreczka żółciowego powinny zrezygnować z cynamonu
- cynamon na silne właściwości alergizujące - może powodować pokrzywkę, zaostrzenie astmy lub nieżyt nosa, a także obrzęk dziąseł, problemy skórne oraz potnicę
- w nadmiernych ilościach jest toksyczny i może doprowadzić do uszkodzenia wątroby i nerek, ze względu na obecność kumaryn - ilość kumaryn zależy od gatunku cynamonu, bezpieczniejszy jest cynamon cejloński
Ciekawostki:
- w czasach starożytnych stosowano cynamon do mumifikacji
- stosowany jako afrodyzjak u kobiet
- cynamon stosuje się w preparatach na cellulit
- cynamon cejloński w odróżnieniu od chińskiego cynamonu wonnego jest lepszej jakości i zawiera mniejszą ilość kumaryn
- olejek cynamonowy ma właściwości odstraszające komary
- olejek cynamonowy zmniejsza ilość wypadających włosów, łagodzi stany zapalne skóry głowy
Przepisy z cynamonem
smakowite!!
OdpowiedzUsuńooo, działa rozkurczowo. Podoba mi się to ;)
OdpowiedzUsuń