Kotlety z kaszy jęczmiennej z brokułem
Wegetariańskie kotlety w wersji fit.... z kaszy jęczmiennej z dodatkiem brokuła oraz mozzarelli, pieczone w piekarniku. Takie kotlety wegetariańskie to doskonała alternatywa dla kotletów mięsnych i świetne urozmaicenie naszej diety. Chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe!
Można wykorzystać do nich kaszę, która została z poprzedniego obiadu, wtedy nic się nie zmarnuje. Świetnie smakują w towarzystwie sosu pomidorowego lub pieczarkowego, a także w bułce z dodatkami jako burgery...
Składniki:
Wykonanie:
Kaszę jęczmienną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, przenosimy do garnka, zalewamy wodą, solimy, dodajemy masło i gotujemy na małym ogniu przez około 12-15 min. Następnie zestawiamy garnek z ognia i zostawiamy pod przykryciem przez kolejne 15 min., aż kasza wchłonie całą wodę. Studzimy.
Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy przez około 8-10 min. Studzimy. Następnie rozgniatamy widelcem lub mielimy blenderem.
Można wykorzystać do nich kaszę, która została z poprzedniego obiadu, wtedy nic się nie zmarnuje. Świetnie smakują w towarzystwie sosu pomidorowego lub pieczarkowego, a także w bułce z dodatkami jako burgery...
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 2 i 1/2 szklani wody
- 1 łyżeczka masła
- 1 brokuł (500 g)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 125 g sera mozzarella
- 1 jajko
- 3-4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kaszę jęczmienną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, przenosimy do garnka, zalewamy wodą, solimy, dodajemy masło i gotujemy na małym ogniu przez około 12-15 min. Następnie zestawiamy garnek z ognia i zostawiamy pod przykryciem przez kolejne 15 min., aż kasza wchłonie całą wodę. Studzimy.
Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy przez około 8-10 min. Studzimy. Następnie rozgniatamy widelcem lub mielimy blenderem.
Cebulę i czosnek obieramy, a następnie drobno siekamy.
Mozzarellę odsączamy z zalewy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Wystudzoną kaszę przenosimy do miski i mieszamy z brokułem, cebulą oraz czosnkiem. Dodajemy startą mozzarellę, jajko oraz bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej wyrobić masę dłońmi). Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Mokrymi dłońmi formujemy kotlety i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, a następnie włączamy termoobieg na około 5-7 min., aby lekko się przyrumieniły.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Mozzarellę odsączamy z zalewy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Wystudzoną kaszę przenosimy do miski i mieszamy z brokułem, cebulą oraz czosnkiem. Dodajemy startą mozzarellę, jajko oraz bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej wyrobić masę dłońmi). Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Mokrymi dłońmi formujemy kotlety i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, a następnie włączamy termoobieg na około 5-7 min., aby lekko się przyrumieniły.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
robiłam już kotlety z kalafiora, a z brokuła jeszcze nie :)
OdpowiedzUsuń