Gulasz rybny z dorsza
Gulasz rybny z dorsza z dodatkiem warzyw - marchewki, cebuli, pieczarek oraz papryki, w sosie pomidorowym. To smaczna alternatywa dla gulaszu mięsnego. Taki gulasz, oprócz tego, że świetnie smakuje, jest lżejszy i zdrowszy od gulaszu z mięsa czerwonego, a także jego przygotowanie jest dużo szybsze - wystarczy niecałe 40 minut! Zaletą jest również duża ilość warzyw, dzięki temu danie jest pożywne i wartościowe.
Składniki:
Składniki:
- 500 g filetów z dorsza
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- ok. 300 g pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka pomidorów krojony
- 1/2 szklanki soku pomidorowego
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- szczypta papryki chili
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- olej do smażenia
- natka pietruszki
Wykonanie:
Rybę myjemy, oczyszczamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy z obu stroną solą oraz pieprzem. Następnie oprószamy lekko mąką i podsmażamy na rozgrzanym oleju przez około 2-3 min. Wyjmujemy na talerz.
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Marchewki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni pozostałej po smażeniu ryby podsmażamy do zeszklenia cebulę oraz czosnek. Dodajemy marchewkę, pieczarki oraz paprykę i smażymy razem około 3-5 min. Następnie dodajemy pomidory w puszce oraz sok pomidorowy i dusimy około 10 min.
Po tym czasie, dodajemy rybę i zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem kolejne 15 min. Przyprawiamy do smaku papryką słodką mieloną, papryką chili, solą oraz pieprzem.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Podajemy z ziemniakami, kaszą, ryżem lub makaronem.
Lubię dorsza ❤️ Gulasz wygląda mega pysznie 🌼🌻🏵️
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na rybę nieco inaczej:)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis, w dodatku tak smacznie wygląda <3
OdpowiedzUsuńPatrząc po składnikach, wiem, że by mi smakował :) Magda, będzie robiony :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za mięsnym gulaszem, ale rybny bardzo chętnie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam gulaszu z ryb :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na święta:)
OdpowiedzUsuń