Dyniowa drożdżówka z kruszonką
Ciasto drożdżowe w innej odsłonie... z dodatkiem puree z dyni oraz tradycyjną kruszonką. Dynię pieczemy w piekarniku, następnie blendujemy na gładki mus i dodajemy do ciasta. Dzięki temu drożdżówka ma piękny, pomarańczowy kolor, a także jest wilgotna i dłużej utrzymuje świeżość. Całość zwieńcza chrupiąca i słodka kruszonka.
Drożdżówka rośnie wysoka i jest pulchna oraz mięciutka. Ciasto nie jest za słodkie, więc idealnie pasuje do niego kubek gorącej czekolady lub kakao. Można je również podać posmarowane dżemem lub miodem. W sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek...
Drożdżówka smakuje rewelacyjnie, a swoim zapachem kusi już podczas pieczenia 😉
Składniki:
Dynię obieramy ze skórki, czyścimy z pestek, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku 15-20 min. w temp. 200 stopni. Wyciągamy i studzimy.
Pozostałe mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, żółtka, puree z dyni oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
Następnie ciasto przenosimy do formy (wymiary 21 x 31 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy formę ściereczką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na 15-20 min.
Gdy ciasto wyrośnie, jego wierzch smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 min. Studzimy.
Drożdżówka rośnie wysoka i jest pulchna oraz mięciutka. Ciasto nie jest za słodkie, więc idealnie pasuje do niego kubek gorącej czekolady lub kakao. Można je również podać posmarowane dżemem lub miodem. W sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek...
Drożdżówka smakuje rewelacyjnie, a swoim zapachem kusi już podczas pieczenia 😉
- ok. 350 g dyni (ważonej ze skórką)
- 150 ml mleka
- 25 g drożdży świeżych
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 50 g masła
- szczypta soli
Kruszonka:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 60 g masła
- 1 białko
Wykonanie:
Kawałki dyni przenosimy do wysokiego naczynia, dodajemy 2-3 łyżki mleka i blendujemy na gładkie puree.
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, żółtka, puree z dyni oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
Następnie ciasto przenosimy do formy (wymiary 21 x 31 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy formę ściereczką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na 15-20 min.
Kruszonka:
Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i wyrabiamy ciasto, aż powstaną grudki.
uwielbiam drożdżowe pod każdą postacią
OdpowiedzUsuńDynię jadłam tylko w postaci zupy i w risotto ;)
OdpowiedzUsuń