Curry z dynią i cieciorką
Wegetariańskie curry z dynią oraz ciecierzycą, przygotowane na bazie mleczka kokosowego. Jest to kremowy i bardzo aromatyczny sos o wyrazistym, orientalnym smaku z lekko pikantną nutą. Swój charakterystyczny smak oraz aromat zawdzięcza przede wszystkim przyprawom, takim jak: mieszanka przypraw curry, imbir, gałka muszkatołowa, papryczka chili oraz sos sojowy, a także mleku kokosowemu. Danie to jest nie tylko smaczne i sycące, ale również zdrowe, i rozgrzewające, więc idealnie pasuje na jesienne, deszczowe dni. Najlepiej smakuje podane z ryżem.
Dzięki obecności ciecierzycy, danie bogate jest w pełnowartościowe białko roślinne, natomiast główny składnik curry - dynia zawiera składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
Więcej na temat DYNI ⇨ KUCHENNA APTEKA #18 - DYNIA
Więcej na temat CIECIERZYCY ⇨ KUCHENNA APTEKA #45 - CIECIORKA
Składniki:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebulę z czosnkiem podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju kokosowym.
Dynię rozkrawamy na pół, wydrążamy środek, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z podsmażoną cebulą. Chwilę smażymy, a następnie zalewamy całość bulionem i dodajemy curry. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości dyni. Następnie dodajemy odcedzoną ciecierzycę z puszki i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy sosem sojowy, imbirem, gałką muszkatołową, papryką ostrą i wlewamy mleko kokosowe. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu, aż całość zgęstnieje. Na końcu przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Podajemy z ugotowanym ryżem i posiekaną natką pietruszki.
Dzięki obecności ciecierzycy, danie bogate jest w pełnowartościowe białko roślinne, natomiast główny składnik curry - dynia zawiera składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
Więcej na temat DYNI ⇨ KUCHENNA APTEKA #18 - DYNIA
Więcej na temat CIECIERZYCY ⇨ KUCHENNA APTEKA #45 - CIECIORKA
Składniki:
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 500 g dyni piżmowej
- 1 puszka ciecierzycy
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżki sosu sojowego (bez glutenu)
- 1/4 łyżeczki imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta papryki chili
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju kokosowego
Dodatkowo:
- ryż
- natka pietruszki
Wykonanie:
Dynię rozkrawamy na pół, wydrążamy środek, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z podsmażoną cebulą. Chwilę smażymy, a następnie zalewamy całość bulionem i dodajemy curry. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości dyni. Następnie dodajemy odcedzoną ciecierzycę z puszki i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy sosem sojowy, imbirem, gałką muszkatołową, papryką ostrą i wlewamy mleko kokosowe. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu, aż całość zgęstnieje. Na końcu przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Podajemy z ugotowanym ryżem i posiekaną natką pietruszki.
Nie przepadam za curry :)
OdpowiedzUsuń