Budyniowy jabłecznik z cynamonem (bezglutenowy)
Ciasto z jabłkami z dodatkiem śmietankowego proszku budyniowego oraz cynamonu, w wersji bezglutenowej - z mąką jaglaną zamiast pszennej. Bez cukru - słodzone miodem lub syropem z agawy. Jest ono mega puszyste, a to dlatego, że zostało przygotowane na pianie z białek. Wykonanie tego ciasta jest bardzo proste i zajmuje dosłownie 10 minut, a reszta to czekanie...
Smakuje znakomicie i naprawdę trzeba się powstrzymywać, aby nie zjeść całej blaszki na raz 😉
Smakuje znakomicie i naprawdę trzeba się powstrzymywać, aby nie zjeść całej blaszki na raz 😉
P.S. Więcej pysznych deserów z jabłkami znajdziecie w moim e-booku "JABŁKA w roli głównej - 25 słodkich przepisów"
Składniki:
Składniki:
- 4 jajka
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (bez glutenu)
- 1/2 szklanki miodu/syropu z agawy
- 2 łyżeczki cynamonu
- 5 łyżek mąki jaglanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
- 2 jabłka
- szczypta soli
Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy miód/syrop z agawy i miksujemy jeszcze około 2 min. Na końcu dodajemy żółtka i miksujemy krótko, do połączenia składników.
W oddzielnej misce mieszamy składniki suche: budyń śmietankowy z cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz mąką jaglaną. Składniki suche dodajemy porcjami do mokrych i miksujemy do połączenia składników. Ciasto przenosimy do blaszki (wymiary około 13 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wygląda wspaniale! Tak puszyście i lekko, mniam :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę, zamiast mąki jaglanej dałam ryżową, rośnie pięknie i pachnie już :D
OdpowiedzUsuńCzy mąkę jaglaną można zastąpić pszenną? Jeżeli tak, to czy proporcje zostaną takie same?
OdpowiedzUsuńTak, można dodać mąki pszennej w takiej samej ilości
Usuń