Twarogowe rogaliki z nutą pomarańczy

Małe rogaliki twarogowe z dodatkiem masła oraz skórki z pomarańczy, dzięki której zyskały wyjątkowy smak oraz aromat. Składają się tylko z 5 składników i są banalnie proste w przygotowaniu. Rogaliki są kruche o twarogowym posmaku i z wyczuwalną nutą pomarańczy. Smakują tak dobrze, że nawet nie trzeba ich nadziewać i trudno im się oprzeć.
Oczywiście, chętni mogą je również nadziać przed zwinięciem według upodobań, np. dżemem, konfiturą, kremem czekoladowym...
Idealne na dwa kęsy!





Składniki:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej + do podsypania
  • 15 g cukru z wanilią
  • skórka z 1 pomarańczy
  • cukier puder (do oprószenia)


Wykonanie:

Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę.

Na stolnicę wysypujemy mąkę przesianą przez sito. Dodajemy cukier z wanilią oraz twaróg przeciśnięty przez praskę i skórkę z pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy zimne masło pokrojone w małą kosteczkę i zagniatamy ciasto, do momentu aż stanie się jednolite. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min.

Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na trzy równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na ósemki. Każdy trójkąt zwijamy od podstawy do wierzchołka, aby powstał rogal. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 min. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem.








Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny