Surówka z sałaty i ogórka

Prosta, a zarazem bardzo smaczna surówka do obiadu... z sałaty lodowej i świeżych ogórków z dodatkiem szczypiorku oraz koperku, przygotowana na bazie kefiru ze śmietaną. Surówka bardzo podobno do naszej polskiej mizerii, przygotowana na sposób słodko-kwaśny, tylko że z dodatkiem sałaty i ogórki zamiast pokrojone w plasterki, starte są na tarce o grubych oczkach. Całość smakuje znakomicie! Świetnie pasuje do kotletów schabowych lub mielonych z ziemniakami lub po prostu z samymi gotowanymi, młodymi ziemniaczkami.


Surówka z sałaty i ogórków

Składniki:
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 2 długie ogórki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 4 łyżki kefiru
  • szczypta cukru pudru
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Sałatkę lodową drobno szatkujemy, przenosimy na sitko i myjemy pod bieżącą wodą. Dokładnie osuszamy i przenosimy do miski.
Ogórki obieramy ze skórki, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do sałaty.
Szczypiorek oraz koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do surówki.

W miseczce mieszamy śmietanę z kefirem i przyprawiamy cukrem oraz solą i pieprzem. Dodajemy do warzyw i delikatnie wszystko mieszamy. 
Przed podaniem na stół najlepiej schłodzić surówkę w lodówce przez 10-15 min.


Surówka z sałaty


Surówka z sałaty lodowej i ogórka




Surówka do obiadu


Kuchnia MagdaLeny



Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny