Surówka z sałaty i ogórka
Prosta, a zarazem bardzo smaczna surówka do obiadu... z sałaty lodowej i świeżych ogórków z dodatkiem szczypiorku oraz koperku, przygotowana na bazie kefiru ze śmietaną. Surówka bardzo podobno do naszej polskiej mizerii, przygotowana na sposób słodko-kwaśny, tylko że z dodatkiem sałaty i ogórki zamiast pokrojone w plasterki, starte są na tarce o grubych oczkach. Całość smakuje znakomicie! Świetnie pasuje do kotletów schabowych lub mielonych z ziemniakami lub po prostu z samymi gotowanymi, młodymi ziemniaczkami.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 2 długie ogórki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1/2 pęczka koperku
- 2 łyżki śmietany 18%
- 4 łyżki kefiru
- szczypta cukru pudru
- sól, pieprz
Wykonanie:
Sałatkę lodową drobno szatkujemy, przenosimy na sitko i myjemy pod bieżącą wodą. Dokładnie osuszamy i przenosimy do miski.
Ogórki obieramy ze skórki, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do sałaty.
Szczypiorek oraz koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do surówki.
W miseczce mieszamy śmietanę z kefirem i przyprawiamy cukrem oraz solą i pieprzem. Dodajemy do warzyw i delikatnie wszystko mieszamy.
nie przepadam za sałatą lodową ;)
OdpowiedzUsuń