Sałatka z łososiem i ziołową tortillą
Sałatka z łososiem, kaparami i pomidorkami koktajlowymi oraz dodatkiem pieczonej, ziołowej tortilli, podana z sosem winegret według przepisu mojej mamy. Tylko kilka składników wystarczy, by stworzyć naprawdę wyjątkową w smaku sałatkę. Mały dodatek do sałatki, który zwieńcza całość to pieczona tortilla, którą najpierw smarujemy oliwą z ziołami prowansalskimi, a następnie kroimy w paseczki i pieczemy w piekarniku. Prosta i zadziwiająco pyszna!
Robiliśmy ją 3 dni pod rząd, tak nam posmakowała...
Składniki:
Tortilla:
Wykonanie:
Tortilla:
Do oliwy dodajemy zioła prowansalskie oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
Placek tortilli smarujemy pędzelkiem z obu stron oliwą z przyprawami, a następnie za pomocą radełka kroimy w paseczki o długości około 4-5 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 8-10 min. Studzimy.
Łososia kroimy na mniejsze kawałki.
Kapary odsączamy z zalewy.
Sałatę myjemy, osuszamy i rozrywamy na mniejsze kawałki (gdy mamy mieszankę sałat umytą i gotową do spożycia to pomijamy ten punkt). Sałatkę wykładamy na talerz lub duży półmisek. Dodajemy łososia wędzonego, pomidorki koktajlowe oraz kapary, a na wierzch układany paseczki pieczonej tortilli. Całość polewamy gotowym sosem winegret.
Robiliśmy ją 3 dni pod rząd, tak nam posmakowała...
Tortilla:
- 1 placek tortilli
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- 1 op. miksu sałat
- ok. 10 szt.pomidorków koktajlowych
- 100 g łososia wędzonego (u mnie: wędzony na gorąco)
- 2 łyżeczki kaparów
Sos winegret:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu/syropu z agawy
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Tortilla:
Do oliwy dodajemy zioła prowansalskie oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
Placek tortilli smarujemy pędzelkiem z obu stron oliwą z przyprawami, a następnie za pomocą radełka kroimy w paseczki o długości około 4-5 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 8-10 min. Studzimy.
Sos winegret:
Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Dodajemy miód/syrop z agawy i musztardę. Przyprawiamy, czosnkiem oraz solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki sosu połączą się.
Sałatka:
Pomidorki myjemy i kroimy na pół.Łososia kroimy na mniejsze kawałki.
Kapary odsączamy z zalewy.
Sałatę myjemy, osuszamy i rozrywamy na mniejsze kawałki (gdy mamy mieszankę sałat umytą i gotową do spożycia to pomijamy ten punkt). Sałatkę wykładamy na talerz lub duży półmisek. Dodajemy łososia wędzonego, pomidorki koktajlowe oraz kapary, a na wierzch układany paseczki pieczonej tortilli. Całość polewamy gotowym sosem winegret.
W tej sałatce jest wszystko co uwielbiam :) Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńtaką sałatkę zjadłabym z dokładką :)
OdpowiedzUsuńna pewno przepyszna ;) polubiłam łososia :)
OdpowiedzUsuń