Sałatka wiejska z sosem chrzanowym
Sałatka wiejska z ziemniaczkami gotowanymi w łupinach, jajkami na twardo oraz podsmażaną kiełbasą, podana z sosem chrzanowym na bazie jogurtu greckiego oraz majonezu. Typowo polskie smaki! Prosta sałatka - jedynie 4 składniki + sos chrzanowy. Do tego jest naprawdę smaczna oraz syta i... trafia w męskie gusta 😉
Świetne się sprawdzi w roli zarówno lunchu, jak i kolacji. Można ją przygotować wcześniej, zapakować do lunchboxa i zabrać ze sobą na wynos.
P.S. Więcej przepisów na pyszne sałatki w moim e-booku "Sałatki Na Każdą Okazję"
Składniki:
Wykonanie:
Świetne się sprawdzi w roli zarówno lunchu, jak i kolacji. Można ją przygotować wcześniej, zapakować do lunchboxa i zabrać ze sobą na wynos.
P.S. Więcej przepisów na pyszne sałatki w moim e-booku "Sałatki Na Każdą Okazję"
Składniki:
- 10 szt. małych ziemniaczków
- 4 jajka
- ok. 250 g kiełbasy
- 1 pęczek szczypiorku
Sos:
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki chrzanu tartego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaczki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy razem ze skórką do miękkości. Odcedzamy.
Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy ze skorupki i kroimy na ćwiartki.
Kiełbasę kroimy w półplasterki. Wrzucamy na suchą patelnię i smażymy, co jakiś czas mieszając, aż kiełbasa ładnie się przyrumieni.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Sos:
W miseczce mieszamy jogurt grecki z majonezem. Dodajemy chrzan i sok z cytryny. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy do połączenia składników.
W salaterce układamy całe ziemniaczki. Większe sztuki możemy przekroić na pół. Dodajemy ćwiartki jajek oraz podsmażoną kiełbasę i część posiekanego szczypiorku. Całość polewamy gotowym sosem chrzanowym i wierzch posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Podajemy na stół.
Więcej przepisów na pyszne sałatki ⬇
nie miałam jeszcze okazji do spróbowania sosu chrzanowego ;)
OdpowiedzUsuń