Sałatka wiejska z sosem chrzanowym

Sałatka wiejska z ziemniaczkami gotowanymi w łupinach, jajkami na twardo oraz podsmażaną kiełbasą, podana z sosem chrzanowym na bazie jogurtu greckiego oraz majonezu. Typowo polskie smaki! Prosta sałatka - jedynie 4 składniki + sos chrzanowy. Do tego jest naprawdę smaczna oraz syta i... trafia w męskie gusta 😉
Świetne się sprawdzi w roli zarówno lunchu, jak i kolacji. Można ją przygotować wcześniej, zapakować do lunchboxa i zabrać ze sobą na wynos.

P.S. Więcej przepisów na pyszne sałatki w moim e-booku "Sałatki Na Każdą Okazję"

Sałatka wiejska


Składniki:
  • 10 szt. małych ziemniaczków
  • 4 jajka
  • ok. 250 g kiełbasy
  • 1 pęczek szczypiorku
Sos:
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki chrzanu tartego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz






Wykonanie:

Ziemniaczki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy razem ze skórką do miękkości. Odcedzamy.
Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy ze skorupki i kroimy na ćwiartki.
Kiełbasę kroimy w półplasterki. Wrzucamy na suchą patelnię i smażymy, co jakiś czas mieszając, aż kiełbasa ładnie się przyrumieni.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.

Sos:
W miseczce mieszamy jogurt grecki z majonezem. Dodajemy chrzan i sok z cytryny. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy do połączenia składników.

W salaterce układamy całe ziemniaczki. Większe sztuki możemy przekroić na pół. Dodajemy ćwiartki jajek oraz podsmażoną kiełbasę i część posiekanego szczypiorku. Całość polewamy gotowym sosem chrzanowym i wierzch posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Podajemy na stół.


Sałatka wiejska z ziemniaczkami

Sałatka z sosem chrzanowym

Sałatka wiejska z jajkiem, kiełbasą i ziemniakami

Sałatka wiejska z ziemniakami i sosem chrzanowym

Sałatka wiejska z jajkami

Kuchnia MagdaLeny



Więcej przepisów na pyszne sałatki ⬇


Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny