Pikantne chipsy z tortilli
Domowe nachosy z gotowych placków tortilli o smaku słodkiej chili, pieczone w piekarniku. Pikantne chipsy z nutą słodyczy z pewnością przypadną do gustu wielbicielom ostrych smaków. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie - wystarczą gotowe tortille, oliwa oraz przyprawy, a pyszna przekąska będzie gotowa w kilkanaście minut. Zamiast zwykłej oliwy i suszonej papryczki chili można użyć gotowej oliwy smakowej z chili.
Świetnie się sprawdzą zarówno jako przekąska imprezowa, jak i do filmu lub po prostu na wieczór z przyjaciółmi.
Świetnie się sprawdzą zarówno jako przekąska imprezowa, jak i do filmu lub po prostu na wieczór z przyjaciółmi.
P.S. Więcej przepisów na proste przekąski znajdziecie w moim Ebooku ➤ Proste Przekąski Imprezowe
Składniki:
Wykonanie:
Do miseczki wlewamy oliwę i dodajemy suszonej papryczki chili. Odstawiamy na około 20-30 min., aby oliwa trochę przeszła ostrością papryczki. Możemy użyć gotowej, kupnej oliwy z chili, wtedy nie musimy czekać i oliwa będzie też ostrzejsza.
Do oliwy z chili dodajemy sól, paprykę słodką mieloną i cukier puder. Dokładnie mieszamy.
Placki tortilli kroimy na 4 paski, a następnie każdy pasek kroimy na 6 trójkątów.
- 3 placki tortilli pszennej
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suszonej papryczki chili (kruszonej)
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- szczypta cukru pudru
- 1/4 łyżeczki soli
Wykonanie:
Do miseczki wlewamy oliwę i dodajemy suszonej papryczki chili. Odstawiamy na około 20-30 min., aby oliwa trochę przeszła ostrością papryczki. Możemy użyć gotowej, kupnej oliwy z chili, wtedy nie musimy czekać i oliwa będzie też ostrzejsza.
Do oliwy z chili dodajemy sól, paprykę słodką mieloną i cukier puder. Dokładnie mieszamy.
Placki tortilli kroimy na 4 paski, a następnie każdy pasek kroimy na 6 trójkątów.
Trójkąty smarujemy pędzelkiem z obu stron oliwą chili i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 10-12 min. Studzimy.
Podajemy same lub z ulubionymi dipami.
Podajemy same lub z ulubionymi dipami.
W tym przepisie pieczemy tortillę aby uzyskać chrupiące przekąski, ale jeżeli masz ochotę na coś bez potrzeby pieczenia to polecamy wypróbować ten przepis na Tortille na zimno!
Ostatnio robiłam identyczne :) świetnie sprawdzają się na imprezach. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńA to ciekawy pomysł :P Jestem bardzo ciekawa smaku.
OdpowiedzUsuńMmm uwielbiam tortillę
OdpowiedzUsuń