Pikantne chipsy z tortilli

Domowe nachosy z gotowych placków tortilli o smaku słodkiej chili, pieczone w piekarniku. Pikantne chipsy z nutą słodyczy z pewnością przypadną do gustu wielbicielom ostrych smaków. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie - wystarczą gotowe tortille, oliwa oraz przyprawy, a pyszna przekąska będzie gotowa w kilkanaście minut. Zamiast zwykłej oliwy i suszonej papryczki chili można użyć gotowej oliwy smakowej z chili.
Świetnie się sprawdzą zarówno jako przekąska imprezowa, jak i do filmu lub po prostu na wieczór z przyjaciółmi.

P.S. Więcej przepisów na proste przekąski znajdziecie w moim Ebooku ➤ Proste Przekąski Imprezowe


Pikantne chipsy


Składniki:
  • 3 placki tortilli pszennej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonej papryczki chili (kruszonej)
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • szczypta cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soli


Wykonanie:

Do miseczki wlewamy oliwę i dodajemy suszonej papryczki chili. Odstawiamy na około 20-30 min., aby oliwa trochę przeszła ostrością papryczki. Możemy użyć gotowej, kupnej oliwy z chili, wtedy nie musimy czekać i oliwa będzie też ostrzejsza.
Do oliwy z chili dodajemy sól, paprykę słodką mieloną i cukier puder. Dokładnie mieszamy.

Placki tortilli kroimy na 4 paski, a następnie każdy pasek kroimy na 6 trójkątów.

Przekąska z tortilli

Trójkąty smarujemy pędzelkiem z obu stron oliwą chili i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Pieczone chipsy z tortilli

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 10-12 min. Studzimy.
Podajemy same lub z ulubionymi dipami.

W tym przepisie pieczemy tortillę aby uzyskać chrupiące przekąski, ale jeżeli masz ochotę na coś bez potrzeby pieczenia to polecamy wypróbować ten przepis na Tortille na zimno!

Domowe chipsy z tortilli

Chipsy z tortilli

Chipsy z tortilli z chili

Domowe chipsy

Kuchnia MagdaLeny

Komentarze

  1. Ostatnio robiłam identyczne :) świetnie sprawdzają się na imprezach. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A to ciekawy pomysł :P Jestem bardzo ciekawa smaku.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny