Omlet z szynką i porem (z piekarnika)

Omlet, czyli potrawa w formie placka z roztrzepanych jajek z różnymi dodatkami to jedno z najsmaczniejszych i pożywnych propozycji śniadaniowych. Do tego jest bardzo prosty oraz szybki w przygotowaniu i za każdym razem można go wykonać w innej wersji. Na ogół omlet przygotowuje się smażąc na patelni, jednak ja swój postanowiłam upiec w piekarniku, dzięki temu był mniej tłusty. 
Omlet sam w sobie jest raczej mdły w smaku, dlatego postawiłam na wyrazisty dodatek w postaci pora, który wcześniej podsmażyłam. Do pora dodałam delikatną szynkę, dzięki temu całość komponowała się znakomicie. Wystarczy 3 proste składniki, by otrzymać naprawdę znakomite śniadanie!




Składniki:
  • 100 g szynki
  • 1 mały por
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju


Wykonanie:

Pora oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy ok. 3-5 min.
Szynkę kroimy w drobną kostkę.
Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Dodajemy podsmażonego pora oraz szynkę i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy.
Masę jajeczną wylewamy do blaszki (średnica 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 min.

Podajemy na ciepło.

  

  


Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny