Kuchenna Apteka #44 - Majeranek
Majeranek to przyprawa, która znajduje się prawie w każdej kuchni. Charakteryzuje się intensywnym zapachem i nadaje potrawom wyjątkowego smaku oraz aromatu. Większość z nas nie wyobraża sobie żurku czy grochówki bez majeranku. Jednak majeranek to nie tylko przyprawa, ale to przede wszystkim surowiec zielarski, który posiada liczne właściwości lecznicze i stosowany jest przemyśle farmaceutycznym po dziś dzień. Polecany jest w zaburzeniach trawienia oraz przy zapaleniu zatok, oskrzeli oraz katarze. W lecznictwie wykorzystywany jest również olejek majerankowy.
Co jeszcze warto o nim wiedzieć?
Majeranek to źródło:
Właściwości zdrowotne majeranku:
Uwaga!
Ciekawostki:
Przepisy z dodatkiem majeranku
1) SOCZEWICÓWKA Z FRANKFURTERKAMI
2) KROKIETY ZIEMNIACZANE Z TWAROGIEM
3) WEGETARIAŃSKI ŻUREK NA WODZIE Z KISZONYCH OGÓRKÓW
4) POLĘDWICA GOTOWANA NA PARZE
Co jeszcze warto o nim wiedzieć?
Majeranek to źródło:
- witaminy C
- witaminy A
- witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6
- witaminy K
- oleju eterycznego (terpineol, terpinen, linalol)
- garbników
- flawonoidów
- związków fenolowych (arbutyna, metyloarbutyna, hydrochinon)
- kwasów organicznych
- potasu
- miedzi
- wapnia
- żelaza
- magnezu
- fosforu
Właściwości zdrowotne majeranku:
- działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo
- zwiększa wydzielanie soku żołądkowego
- działa żółciopędnie
- poprawia trawienie
- pobudza metabolizm
- zmniejsza napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego
- działa przeciwskurczowo
- pomaga w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, jak: wzdęcia, odbijanie, niestrawność
- hamuje biegunki
- pomaga przy mdłościach w czasie ciąży
- zmniejsza obrzęk błony śluzowej nosa - maść stosowana na katar
- stosowany do płukania jamy ustnej i gardła
- pomocny w stanach zapalnych oskrzeli oraz zapaleniu zatok
- ma działanie wykrztuśne - stosowany przy mokrym kaszlu
- uspokaja i pomaga zasnąć
- stosowany na trudno gojące się rany (zewnętrznie)
Uwaga!
- majeranek nie może być stosowany trwale i w dużych ilościach ze względu na obecność hydrochinonu, który może być karcynogenny, a stosowany miejscowo powoduję depigmentację skóry
- nadmierne ilości mogą powodować upośledzenie układu nerwowego i być przyczyną bólów głowy
- po zastosowaniu maści rumiankowej należy unikać promieni słonecznych, gdyż mogą występować podrażnienia skóry
Ciekawostki:
- wyciąg olejowy z majeranku wchodzi w skład maści stosowanej w katarze w celu zmniejszenia obrzęku błony śluzowej nosa
- olejek majerankowy jest składnikiem maści Herbolen D i płynu Salviasept
- majeranek może być stosowany do kąpieli aromaycznych
- majeranek dodawany jest również do potraw ciężkostrawnych, jak: bigos lub inne potrawy z kapusty, dania z fasoli
- dawniej uważana go za afrodyzjak
- używany w diecie bezsolnej zamiast soli
- 100 g majeranku zawiera około 270 kcal
Przepisy z dodatkiem majeranku
1) SOCZEWICÓWKA Z FRANKFURTERKAMI
2) KROKIETY ZIEMNIACZANE Z TWAROGIEM
3) WEGETARIAŃSKI ŻUREK NA WODZIE Z KISZONYCH OGÓRKÓW
4) POLĘDWICA GOTOWANA NA PARZE
Ooo i to mi się podoba, bo lubię majeranek :)
OdpowiedzUsuń