Kuchenna Apteka #43 - Kasza manna
Kasza manna zwana grysikiem to drobno zmielone ziarna pszenicy, które są produktem ubocznym podczas przemiału pszenicy na mąkę. W smaku jest lekko słodkawa i delikatna, a do tego jest lekkostrawna i szybko zaspokaja głód. Niestety jest dość kaloryczna, dlatego nie jest wskazana w dietach odchudzających. Jest również zdrowa - zawiera cenne witaminy oraz minerały, choć jest najuboższa ze wszystkich kasz.
W sklepach dostępne są dwa rodzaje - kasza manna naturalna i kasza manna błyskawiczna, która dodatkowo podczas procesu produkcji poddawana jest obróbce termicznej. Oprócz tego można znaleźć kaszę mannę razową oraz kaszę mannę orkiszową.
Kaszę mannę można podawać na słodko, jak i wytrawnie. Stosuje się ją do przygotowania zupy mlecznej, klusek, deserów, ale też do zagęszczania sosów, czy jako zamiennik mąki pszennej.
Kasza manna to źródło:
Wartości zdrowotne kaszy manny:
Uwaga!
Ciekawostki:
Kasza manna to źródło:
- witamin z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6
- kwasu foliowego (B9)
- potasu
- magnezu
- cynku
- żelaza
- miedzi
- manganu
- krzemu
- jodu
- fosforu
- skrobi
- błonnika
Wartości zdrowotne kaszy manny:
- wpływa korzystnie na układ nerwowy
- zalecana przy problemach z sercem i układem krążenia
- polecana przy nadciśnieniu i wysokim poziomie cholesterolu
- reguluje pracę układu pokarmowego
- osłania żołądek
- polecana przy dolegliwościach układu pokarmowego ,jak: nadkwaśność, wrzody żołądka, zapalenie żołądka, nieżyt jelit, zapalenie trzustki
- pomaga przy problemach z trawieniem
- polecana przy infekcjach układu pokarmowego, przebiegających z gorączką
- doskonała w diecie dla dzieci i niemowląt
- polecana dla rekonwalescentów po operacjach
- jest wysokoenergetyczna i zapewnia energię na wiele godzin
- pobudza pracę mózgu i przyczynia się do jego lepszego funkcjonowania
Uwaga!
- kasza manna zawiera gluten i nie mogą jej spożywać osoby z celiakią lub uczulone na gluten
- kasza manna na wysoki indeks glikemiczny i nie jest polecana diabetykom
- nie nadaje się również do diet odchudzających
Ciekawostki:
- 100 g suchego grysiku zawiera 370 kcal
- kasza manna zawiera najwięcej jodu ze wszystkich kasz
- dostępna jest też kasza manna razowa oraz kasza manna orkiszowa, które to są bogatsze w składniki odżywcze
- kaszę mannę można ugotować na mleku lub na wodzie
Przepisy z kaszą manną
Tyle właściwości i pomysłów na przygotowanie :) Ekstra wpis!
OdpowiedzUsuńdużo zalet, ale nawet nie pamiętam, kiedy przestałam ją lubić ;)
OdpowiedzUsuń