Kuchenna Apteka #42 - Ogórki
Ogórki to jedne z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Mają delikatny, orzeźwiający smak i wykorzystuje się je do przygotowania mizerii oraz jako dodatek do kanapek, sałatek, surówek, a także wykonuje się z nich przetwory - kisząc, konserwując, marynując je.
Ogórki w 96 % składają się z wody, a reszta do niewielkie ilości witamin i składników mineralnych. Ich wartość odżywcza nie jest zbyt wysoka, ale należy pamiętać, że nie są to produkty bezwartościowe. Mają bardzo dużo zalet. Przede wszystkim posiadają mało kalorii, a przy tym są syte, dlatego wykorzystuje się je w dietach odchudzających. Dzięki wysokiej zawartości wody świetnie gaszą pragnienie i nawadniają organizm, szczególnie w upalne dni. Cenione są także za swoje właściwości odkwaszające i odtruwające organizm z toksyn.
Co jeszcze takie w sobie kryją ogórki i dlaczego warto je jeść?
Czytaj dalej ⬇
Ogórki to źródło:
Właściwości zdrowotne ogórków:
Uwaga!
Ciekawostki:
Przepisy z ogórkiem
1) CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ
2) SURÓWKA Z SAŁATY I OGÓRKA
3) SEROWE KULECZKI Z OGÓRKIEM I ZIOŁAMI
4) ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW
5) SOS OGÓRKOWO-CZOSNKOWY
Ogórki w 96 % składają się z wody, a reszta do niewielkie ilości witamin i składników mineralnych. Ich wartość odżywcza nie jest zbyt wysoka, ale należy pamiętać, że nie są to produkty bezwartościowe. Mają bardzo dużo zalet. Przede wszystkim posiadają mało kalorii, a przy tym są syte, dlatego wykorzystuje się je w dietach odchudzających. Dzięki wysokiej zawartości wody świetnie gaszą pragnienie i nawadniają organizm, szczególnie w upalne dni. Cenione są także za swoje właściwości odkwaszające i odtruwające organizm z toksyn.
Co jeszcze takie w sobie kryją ogórki i dlaczego warto je jeść?
Czytaj dalej ⬇
Ogórki to źródło:
- WODY
- przeciwutleniaczy - flawonoidów
- kukurbitacyn - chronią przed rakiem
- witaminy C
- witaminy K
- witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6
- witaminy A
- magnezu
- potasu
- miedzi
- manganu
- cynku
- fosforu
- krzemu
- błonnika
- chlorofilu
Właściwości zdrowotne ogórków:
- mają działanie moczopędne
- oczyszczają organizm z toksyn
- mają działanie detoksykacyjne łącząc się ze szkodliwymi związkami
- pomocne przy zatruciach pokarmowych
- polecane przy infekcjach układu moczowego
- pomocne przy chorobach nerek
- łagodzą stany zapalne
- gaszą pragnienie
- mają właściwości nawadniające
- wspomagają pracę serca
- regulują ciśnienie krwi
- wykazują właściwości przeciwnowotworowe
- polecane na nieświeżych oddech
- przyśpieszają metabolizm
- mają właściwości zasadotwórcze
- odkwaszają organizm
- przywracają równowagę kwasowo-zasadową
- polecane przy zgadze
- niwelują zaparcia
- pomocne przy reumatyzmie i obrzękach
- zalecane przy cukrzycy
- pozytywnie wpływają na stan skóry - łagodzą podrażnienie, nawilżą ją, zmiękczają i tonizują
- poprawiają kondycję włosów i paznokci
Uwaga!
- ogórek zawiera enzym askorbinazę, która niszczy witaminę C, która znajduje się w innych warzywach, np. w pomidorach czy papryce. Działanie tego enzymu niweluje środowisko kwaśne - wystarczy dodać ocet winny lub sok z cytryny, aby askorbinaza przestała działać
- ogórki dla niektórych osób mogą być ciężkostrawne i wywoływać wzdęcia oraz gazy
- ogórek może wywoływać alergię pokarmową powodującą obrzęk języka, gardła lub ust
Ciekawostki:
- skórka ogórka zawiera najwięcej składników, dlatego zaleca się jeść ogórki ze skórką, ale tylko z upraw ekologicznych
- ogórki wykorzystywane są również w kosmetyce
- plasterki ogórka pomagają na cienie pod oczami i opuchnięte powieki
- 100 g zawiera tylko około 14 kcal - idealny w dietach odchudzających
- mają niski indeks glikemiczny
Przepisy z ogórkiem
1) CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ
2) SURÓWKA Z SAŁATY I OGÓRKA
3) SEROWE KULECZKI Z OGÓRKIEM I ZIOŁAMI
4) ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW
5) SOS OGÓRKOWO-CZOSNKOWY
w tym roku jem wyjatkowo mało ogórków,ale sporo razy jadłam mizerię ;)
OdpowiedzUsuń