Krokiety ziemniaczane z twarogiem

Złociste krokiety z ziemniaków z dodatkiem twarogu oraz smażonej cebulki i majeranku. Chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. W smaku przypominają farsz do pierogów ruskich, których jestem wielką fanką, więc i one podbiły moje serce oraz żołądek. 
Wersji krokietów ziemniaczanych jest kilka, ale dodatek twarogu oraz majeranku popularny jest w regionie Podkarpacia, skąd pochodzę.
Danie to składa się z kilku podstawowych składników i jest tanie oraz proste w przygotowaniu. Można wykorzystać do niego również ziemniaki, które zostały z poprzedniego obiadu. Krokiety świetnie smakują podane w towarzystwie surówki (u mnie: SURÓWKA Z SAŁATY I OGÓRKA) lub/i sosami, np. pieczarkowym (przepis: UNIWERSALNY SOS PIECZARKOWY).




Składniki:
  • 500 g ziemniaków
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1 cebula
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka + 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy w mundurkach do momentu, aż będą miękkie. Następnie jeszcze ciepłe ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę. Studzimy.
Cebulę obieramy, drobno siekamy i wrzucamy na patelnię z małą ilością rozgrzanego oleju. Smażymy do momentu, aż cebula zrumieni się.

Do ziemniaków dodajemy twaróg przeciśnięty przez praskę, smażoną cebulę, jajko oraz 1 łyżkę bułki tartej i mąki pszennej. Wyrabiamy wszystko dłońmi na gładką masę. Przyprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem.

Z powstałej masy formujemy niewielkie krokiety i obtaczamy je w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju, z obu stron, na złoty kolor.
Podajemy z surówką i/lub z sosami.  









Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny