Kluski kładzione z kaszy manny
Kluski kładzione łyżką do wrzątku, w odmienionej wersji... z kaszy manny. Tradycyjne kluski kładzione, wykonane z mąki prawie każdy z nas zna z dzieciństwa. Ja dzisiaj postawiłam na wersję z kaszy manny z dodatkiem koperku. Kluseczki są lekkie i delikatne. Do tego są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie się sprawdzają jako dodatek do obiadu, do różnego rodzaju sosów, gulaszy, ale również same z dodatkiem masełka z bułką tartą smakują znakomicie. Idealne dla dzieci i nie tylko...
Składniki:
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki kaszy manny
- 1 szklanka mleka
- 4 jajka
- 50 g masła
- 1 pęczek koperku
- 1-2 łyżki mąki
- sól
Wykonanie:
Kaszę mannę zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na 20 min.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Masło ucieramy na puch, dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami spęczniałą kaszę mannę, nie przerywając miksowania. Kolejno dodajemy pianę z białek oraz posiekany koperek i mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy mąkę oraz sól i mieszamy do połączenia składników.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Kluski gotujemy porcjami. Łyżeczkę moczymy w zimnej wodzie, nabieramy ciasto i wkładamy do garnka z wrzącą wodą, zsuwając ciasto za pomocą drugiej łyżeczki. Gotujemy 2 min., od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
takie kluseczki to coś dla mnie
OdpowiedzUsuńJa robię z ciasta drożdżowego tylko musi być bardziej miękkie żeby można kłaść łyżką.Jemy na słodko lub z sosami i mięsem 😄
UsuńLubię pani przepisy bo są proste i łatwe bardzo dziękuję.
OdpowiedzUsuń