Budyniowe racuchy jabłkowo-ananasowe

Kolejny przepis na racuchy, ale tym razem bez drożdży. Puszyste placuszki przygotowane na maślance, z dodatkiem sypkiego budyniu waniliowego oraz owocami - jabłkami i ananasem. Są nieziemsko pyszne! Dzięki temu, że nie zawierają drożdży ich wykonanie jest banalnie proste i dużo szybsze - idealny przepis na leniwych lub zapracowanych. Można się nimi zajadać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealna na śniadanie, podwieczorek czy kolację, a także na wynos - do pracy, szkoły czy na wycieczkę...





Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 200 ml maślanki 
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 małe jabłka
  • 2-3 krążki ananasa
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je. Następnie dodajemy maślankę, proszek do pieczenia, cukier puder, proszek budyniowy oraz mąkę i miksujemy, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Odstawiamy na około 15-20 min.
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Krążki ananasa również kroimy w drobną kostkę. Owoce wrzucamy do ciasta i mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Ciasto wykładamy łyżką formując kształt placuszków i smażymy z obu stron na złocisty kolor.









Komentarze

  1. najlepsze połączenie jakie może być !

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś do racuchów dodałam budyniu lecz...w ogóle nie czułam potem jego smaku. A tu jeszcze ananas i jabłko...połączenie niecodzienne... ale do spróbowania!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny