Biała kapusta w pomidorach z wołowiną
Potrawka jednodaniowa z białej kapusty z dodatkiem wołowiny, duszona w soku pomidorowym. Pyszne, a zarazem proste danie obiadowe - zaledwie 5 składników głównych plus przyprawy. Samo przygotowanie potrawy jest dość szybkie, jednak na efekt końcowy trzeba trochę poczekać. Dzięki długiemu gotowaniu kapustka jest miękka, a wołowina dosłownie rozpływa się ustach. Dodatkowo podczas duszenia w soku pomidorowym, kapusta przechodzi pomidorowym smakiem i jest naprawdę rewelacyjna. Smakuje wyjątkowo - jest delikatna w smaku i czuć nutę słodyczy oraz ostrości. Najlepsza jest na drugi dzień...
Składniki:
Wykonanie:
- 1 kg białej kapusty
- 500 g wołowiny gulaszowej
- 2 cebule
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 szklanka soku pomidorowego
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- szczypta pieprzu cayenne
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cebule obieramy i kroimy w piórka.
Białą kapustę pozbawiamy liści z wierzchu, kroimy na ćwiartki, usuwamy głąb, a następnie szatkujemy ją w niezbyt grube paski. Przenosimy na sitko i sparzamy wrzątkiem. Osuszamy.
Mięso wołowe kroimy w drobną kostkę.
W wysokiej patelni lub dużym rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną wołowinę. Smażymy krótko, tylko do momentu ścięcia się białka mięsa. Przenosimy na talerz i delikatnie oprószamy solą oraz pieprzem.
Na patelnię po wołowinie wrzucamy pokrojone cebule i smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy poszatkowaną kapustę. Smażymy przez kilka minut i dodajemy podsmażone mięso oraz pomidory z puszki. Sok pomidorowy mieszamy z wodą i zalewamy zawartość patelni. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 60 min. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem cayenne oraz słodką papryką mieloną.
Podajemy z pieczywem.
Podajemy z pieczywem.
alez to musi być pyszne
OdpowiedzUsuń