Zapiekanka z cukinii z mozzarellą

W sezonie na cukinię oprócz smażonych placków warto zrobić zapiekankę z cukinii... z dodatkiem sera mozzarella oraz koperku, cebuli i czosnku. Taka zapiekanka smakuje bardzo podobnie jak placki, tylko jest mniej tłusta, bo pieczona w piekarniku. Przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie - wystarczy wymieszać wszystkie składniki w misce i zapiec w naczyniu żaroodpornym.  Pyszna propozycja idealna na obiad lub kolację...
Podobnie jak placki z cukinii świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym, tzatziki lub po prostu z jogurtem naturalnym.

Zapiekanka z cukinii

Składniki:
  • 2 duże cukinie
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 125 g sera mozzarella (kulka lub tarty)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy, odcinamy obywa końce i ścieramy razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Startą cukinię solimy i odstawiamy na około 10 min. Następnie dokładnie odciskamy z nadmiaru wody.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Pęczek koperku myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Ser mozzarella odsączamy z zalewy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Do miski wrzucamy starte i odsączone cukinie, cebulę, czosnek, mozzarellę i koperek. Dodajemy jajka, oliwę, sól, pieprz oraz bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. 

Przepis z cukinią

Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego (u mnie: 24 x 15 cm) i wyrównujemy. 

Zapiekanka z cukinią

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 45-50 min. Zapiekankę pozostawiamy jeszcze przez około 10 min. w wyłączonym piekarniku.
Ciepła zapiekanka nie kroi się dobrze, dopiero po wystudzeniu możemy pokroić ją na ładne kawałki.








Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny