Sernik z jagodami i białą czekoladą
Sernik pełen świeżych jagód! Masa serowa zawiera dodatek jogurtu greckiego oraz białą czekoladą i świeże jagody. Sernik przygotowany został na spodzie z herbatników, a na wierzchu znajdziemy bitą śmietaną z jagodami. Coś wspaniałego! Jest on niesamowicie kremowy, a do tego dość wilgotny. Nie jest też za słodki, gdyż kwaśne jagody doskonale równoważą słodycz białej czekolady. Całość dopełnia bita śmietana, która również doskonale komponuje się ze świeżymi jagodami. Ciężko skończyć na jednym kawałku 😉
Idealne ciasta na co dzień, jak i od święta...
Składniki:
Spód:
Spód:
Herbatniki kruszymy na miałko i dodajemy roztopione masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy i powstałym "mokrym piaskiem" wylepiamy dno tortownicy (średnica 18 cm), wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki.
Masa serowa:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Następnie mieszamy z jogurtem greckim. Jagody dokładnie myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.
Do miski przekładamy twaróg, dodajemy jogurt grecki z białą czekoladą i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy cukier oraz budyń śmietankowy i dokładnie miksujemy. Kolejno dodajemy jajko i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy jagody i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką.
Masę serową wykładamy na spód herbatnikowy i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (u mnie z funkcją pary) na około 65-70 min. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godz.
Wierzch:
Zimną śmietankę razem z cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywną masę. Gotową bitą śmietanę wykładamy na zimny sernik. Wierzch posypujemy umytymi i osuszonymi jagodami.
Przechowujemy w lodówce.
Rada:
Gdy nie posiadacie piekarnika z funkcją pary, to dobrze jest włożyć na dno piekarnika naczynie wypełnione wodą, wtedy sernik nie popęka.
Idealne ciasta na co dzień, jak i od święta...
Spód:
- 150 g herbatników
- 75 g masła
Masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego
- 200 g jogurtu greckiego
- 100 g białej czekolady
- 1/2 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 1 jajko
- 6-7 łyżek jagód
Dodatkowo:
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 4-5 łyżek jagód
Wykonanie:
Herbatniki kruszymy na miałko i dodajemy roztopione masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy i powstałym "mokrym piaskiem" wylepiamy dno tortownicy (średnica 18 cm), wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki.
Masa serowa:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Następnie mieszamy z jogurtem greckim. Jagody dokładnie myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.
Do miski przekładamy twaróg, dodajemy jogurt grecki z białą czekoladą i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy cukier oraz budyń śmietankowy i dokładnie miksujemy. Kolejno dodajemy jajko i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy jagody i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką.
Masę serową wykładamy na spód herbatnikowy i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (u mnie z funkcją pary) na około 65-70 min. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godz.
Wierzch:
Zimną śmietankę razem z cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywną masę. Gotową bitą śmietanę wykładamy na zimny sernik. Wierzch posypujemy umytymi i osuszonymi jagodami.
Przechowujemy w lodówce.
Rada:
Gdy nie posiadacie piekarnika z funkcją pary, to dobrze jest włożyć na dno piekarnika naczynie wypełnione wodą, wtedy sernik nie popęka.
Sernik w każdej postaci zawsze chętnie zjem. Bardzo podoba mi się ten Twój przepis ;)
OdpowiedzUsuńSernik z jagodami to idealne połączenie :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam już w ten weekend - wyszło idealne !
OdpowiedzUsuńWszyscy zachwyceni :)
bardzo dawno nie jadłam sernika ;)
OdpowiedzUsuńCzy można użyć mrożonych owoców?
OdpowiedzUsuńTak, tylko najpierw trzeba je odmrozić i odsączyć
UsuńIle gram ma opakowanie budyniu? Pytam, bo zwyczajnie nie pamietam. Mieszkam poza Polska. Wczoraj kupilam waniliowy budyn Dr Oetkera i wydaje mi sie spory objetosciowo. Dziekuje
OdpowiedzUsuńStandardowe opakowanie ma 40 g :)
Usuńdziekuje, zabieram sie do pieczenia :)
Usuńpytanie o budyń. Do masy dodajemy proszek z budyniu czy już zrobiony budyń?
OdpowiedzUsuńDodajemy proszek budyniowy :)
UsuńMam pytanko czy boki blaszki też opkleic herbatnikami? Czy tylko dno ?
OdpowiedzUsuńWystarczy tylko dno obkleić :)
UsuńWygląda obłędnie �� pędzę do sklepu po składniki i działam .
OdpowiedzUsuńA czy konieczne jest dodanie białej czekolady Można czymś ja zastąpić?
OdpowiedzUsuńBiała czekolada nie jest konieczna. Można ją ominąć i dać więcej cukru, jeśli masa będzie za mało słodka
UsuńA można czymś zastąpić biala czekolade?
OdpowiedzUsuńNic mi nie przychodzi do głowy. Biała czekolada nie jest tutaj głównym składnikiem, a dodatkiem smakowym i ciężko jest ją czymś zastąpić. Jeśli ktoś nie lubi to po porostu ją pominąć.
UsuńZrobiłam ,tylko że z borówkami i polewą z białej czekolady, przepyszne !! ��
OdpowiedzUsuńCzy zamiast herbatników można użyć biszkoptów?
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej :)
UsuńCzy na blaszkę o średnicy 23cm użyć 1kg sera? I o ile zwiększyć pozostale składniki?
OdpowiedzUsuńWydaje mi się że 1 kg sera to będzie za dużo na tortownicę 23 cm.
UsuńZrobiłabym z 1,5 porcji, czyli: ok. 700-750 g sera + 300 g jogurtu + 150 g białej czekolady + 3/4 szklanki cukru + 2 jajka + 1 duży budyń (64 g) + ok. 9-10 łyżek jagód
Czy robiąc ten sernik w tortownicy o średnicy 20 cm muszę zwiększać ilość składników? W sensie czy wyjdzie mi też taki ładny tylko ciut niższy?
OdpowiedzUsuńNie , nie trzeba zwiększać składników na 20 cm. Przy 18 cm ten sernik jest tak wysoki jak tortownica, więc przy 20 cm będzie trochę niższy i tez powinien wyjść ładny :)
UsuńOj idealne wykorzystanie jagód :)
OdpowiedzUsuńjak pieczemy sernik w piekarniku? grzanie góra dół czy termoobieg?
OdpowiedzUsuńGóra-dół, jak piekę z termoobiegiem to zawsze to zaznaczam
UsuńBardzo smaczny upiekłam ale czy można dać inne owoce np maliny.
OdpowiedzUsuńTak, maliny też świetnie pasują
UsuńNajlepszy sernik na świecie...
OdpowiedzUsuń