Placuszki drożdżowe a'la pizza
Placuszki drożdżowe wykonane na wzór racuchów tylko w wersji wytrawnej... z szynką, żółtym serem i szczypiorkiem. Są pyszne i smakują jak pizza 🍕 A co najważniejsze, aby je przygotować nie trzeba włączać nawet piekarnika - wystarczy dobra patelnia! Mimo że są smażone, to nie są tłuste, gdyż smażę je na patelni beztłuszczowej, z nieprzywierającą powłoką i smakują jak pieczone. Mięciutkie i puchate placuszki świetnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska, a także jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły, gdyż dobrze smakują również na zimno. Można podać je z sosem pomidorowym, czosnkowym lub po prostu z ketchupem.
Składniki:
- 30 g drożdży świeżych
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju + do smażenia
- 100 g szynki
- 100 g sera żółtego
- pęczek szczypiorku
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Wykonanie:
Rozczyn:
Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy cukier oraz drożdże i rozprowadzamy 1 łyżkę mąki. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.
Ser żółty oraz szynkę kroimy w drobną kostkę.
Szczypiorek myjemy. osuszamy i drobno siekamy.
Placuszki:
Do rozczynu dodajemy sól, pieprz, jajka oraz resztę mleka i wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, np. mikserem, aż ciasto będzie gładkie. Na końcu dodajemy olej i wyrabiamy do momentu, aż tłuszcz się wchłonie. Do ciasta dodajemy szynkę, ser oraz szczypiorek i mieszamy wszystko łyżką. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby podwoiło swoją objętość.
Placuszki:
Do rozczynu dodajemy sól, pieprz, jajka oraz resztę mleka i wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, np. mikserem, aż ciasto będzie gładkie. Na końcu dodajemy olej i wyrabiamy do momentu, aż tłuszcz się wchłonie. Do ciasta dodajemy szynkę, ser oraz szczypiorek i mieszamy wszystko łyżką. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby podwoiło swoją objętość.
Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy ok. 1 łyżeczkę oleju i wykładamy łyżką moczoną w zimnej wodzie ciasto drożdżowe, formując kształt placuszków. Smażymy na małym ogniu po kilka minut z każdej strony, aż wyrosną i staną się rumiane.
Podajemy z ketchupem, sosem pomidorowym lub innym ulubionym.
Wydaje się takie proste, a zapewne super smaczne. Fajny przepis w sam raz dla takiego lenia jak ja!
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na jedzenie do pracy :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki :)
OdpowiedzUsuńale to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuń