Kuchenna Apteka #41 - Pieprz czarny

Pieprz czarny obok soli to najpopularniejsza przyprawa na świecie. Jest ostry, piekący, niezwykle aromatyczny i nadaje daniom wyrazistości. Znajduje się w każdej kuchni! Każdy z nas używa go niemal codziennie, gdyż dodaje się go do wielu dań - m.in. do zup, mięs, sosów, dań z warzyw i ziemniaków, makaronów, marynat, jaj, ryb, itd. 
A co tak naprawdę o nim wiemy?
Oprócz pieprzu czarnego rozróżniamy jeszcze pieprz biały, zielony i czerwony.  Jednak warto wiedzieć, że to owoce tej samej rośliny, tylko pozyskane w różnych etapach dojrzewania.
Poza szerokim zastosowaniem w kuchni, pieprz ma także liczne właściwości lecznicze za które w dużej mierze odpowiada piperyna, która nadaje mu ostrości. Piperyna pobudza wydzielanie soków żołądkowych, ułatwia trawienie i jest skutecznym lekiem na dolegliwości żołądkowe, jak: nudności, biegunka, wzdęcia. Poza tym, wpływa na podniesienie temperatury ciała, co przyśpiesza przemianę materii oraz ma zdolność blokowania tworzących się nowych komórek tłuszczowych i obniża poziom tłuszczu w krwiobiegu, dzięki temu ułatwia odchudzanie. 
Obok piperyny właściwości lecznicze wykazują olejki eteryczne, które są znakomitym lekiem przy przeziębieniach i grypie. Olejek pieprzowy doskonale rozgrzewa i działa napotnie, a także pomaga przy bólach mięśni oraz stawów.
Pieprz używa się w niewielkich ilościach, ale regularne spożywany, z czasem przyniesie pozytywne rezultaty. Nie spodziewajmy się jednak spektakularnych efektów!
Należy także pamiętać, że nie każdy może go spożywać i by nie przesadzać z jego ilością, gdyż może to przynieść więcej szkody niż pożytku!  



Pieprz - właściwości zdrowotne



Pieprz to źródło:
  • piperyny - alkaloid (silny antyoksydant)
  • garbników
  • żelaza
  • wapnia
  • magnezu
  • potasu
  • manganu
  • miedzi
  • fosforu
  • kwasów organicznych
  • olejków eterycznych
  • błonnika



Właściwości zdrowotne pieprzu:
  • rozgrzewa
  • działa przeciwbakteryjnie
  • ma działanie przeciwzapalne
  • pobudza przemianę materii
  • ma zdolność rozbijania komórek tłuszczowych 
  • pomaga w odchudzaniu
  • poprawia trawienie
  • łagodzi wzdęcia
  • zwiększa wydzielanie soków trawiennych
  • wzmaga apetyt
  • ma działanie rozkurczowe
  • działa lekko moczopędnie
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • wpływa na dobry nastrój - poprzez produkcję serotoniny i dopaminy 
  • wpływa na obniżenie poziomu stresu
  • wspomaga koncentrację
  • zwiększa wydolność organizmu
  • zwiększa wchłanianie wit. B, selenu i beta-karotenu
  • ułatwia wchłanianie składników pokarmowych
  • pomaga przy przeziębieniu i gorączce
  • wzmacnia odporność
  • zewnętrznie - pomaga przy bólach mięśni i stawów oraz łagodzi bóle głowy (olejek z pieprzu)
  • ma działanie miejscowo znieczulające
  • powoduje miejscowe zaczerwienienie oraz przekrwienie  - wzmacnia działanie zdrowotne innych leków stosowanych zewnętrznie

Kuchenna Apteka - pieprz



Uwaga!
  • zbyt duże ilości pieprzu podrażniają układ pokarmowy
  • osoby z wrzodami żołądka lub/i dwunastnicy oraz regularnie cierpiące na zgagę powinny zrezygnować z używania pieprzu
  • pieprz ostrożnie powinny stosować osoby mające problemy z jelitami, wątrobą lub nerkami
  • pieprz zawiera niewielkie ilości safrolu (słaby kancerogen), który podejrzewa się, choć nie zostało to udowodnione, że wpływa w pewien niewielki, lecz mierzalny, sposób na zapadalność na raka u ludzi (źródło: Wikipedia)
  • za większość właściwości leczniczych w pieprzu odpowiada piperyna - jednak pieprz ma jej zbyt mało, by jego jedzenie wywołało spektakularne efekty
  • olejku z pieprzu nie powinny używać kobiety w ciąży i karmiące oraz małe dzieci



Ciekawostki:
  • wywar z pieprzu stosuje się na gorączkę
  • nalewkę pieprzówkę stosuje się przy problemach żołądkowych
  • całe ziarna pieprzu mielone na świeżo sprawiają, że pieprz jest o wiele bardziej aromatyczny, a jego smak nie gaśnie tak szybko jak w przypadku gotowego pieprzu mielonego
  • piperyna napędza również produkcję melanocytów, dzięki czemu może być wykorzystywana w leczeniu bielactwa nabytego
  • stężenie piperyny w naturalnym pieprzu nie przekracza 6%
  • pieprz zwiększa wchłanianie kurkuminy, dlatego warto łączyć pieprz z kurkumą - działanie odkażające i przeciwzapalne
  • pieprz wykorzystywany jest w rolnictwie jako naturalny pestycyd

Pieprz



Rodzaje pieprzu:
  • pieprz czarny to  niedojrzałe owoce, które się suszy na słońcu i poddaje fermentacji. Jest najostrzejszy i najbardziej aromatyczny
  • pieprz biały to dojrzałe owoce, które pozbawia się skórki i suszy na słońcu. Ma intensywny aromat, ale jest delikatniejszy od czarnego
  • pieprz zielony to niedojrzałe ziarna, których się nie suszy na słońcu, tylko po zerwaniu marynuje w occie lub solance. Najbardziej łagodny.
  • pieprz czerwony to dojrzałe owoce, które marynuje się w occie lub solance. Smak podobny do pieprzu zielonego

Kuchenna Apteka

Komentarze

  1. bez pieprzu nie było by potraw :) ale ostatnio przyzwyczaiłam się do ziołowego jest mega :P nie taki mocny ale daje fajny aromat

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie spodziewałam się, ze zwykły pieprz ma tyle właściowości i odmian. Bardzo wzbogacający wpis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja akurat lubię ziołowy pieprz ;) zwykłego prawie wcale nie używam ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny