Kuchenna Apteka #41 - Pieprz czarny
Pieprz czarny obok soli to najpopularniejsza przyprawa na świecie. Jest ostry, piekący, niezwykle aromatyczny i nadaje daniom wyrazistości. Znajduje się w każdej kuchni! Każdy z nas używa go niemal codziennie, gdyż dodaje się go do wielu dań - m.in. do zup, mięs, sosów, dań z warzyw i ziemniaków, makaronów, marynat, jaj, ryb, itd.
A co tak naprawdę o nim wiemy?
Oprócz pieprzu czarnego rozróżniamy jeszcze pieprz biały, zielony i czerwony. Jednak warto wiedzieć, że to owoce tej samej rośliny, tylko pozyskane w różnych etapach dojrzewania.
Poza szerokim zastosowaniem w kuchni, pieprz ma także liczne właściwości lecznicze za które w dużej mierze odpowiada piperyna, która nadaje mu ostrości. Piperyna pobudza wydzielanie soków żołądkowych, ułatwia trawienie i jest skutecznym lekiem na dolegliwości żołądkowe, jak: nudności, biegunka, wzdęcia. Poza tym, wpływa na podniesienie temperatury ciała, co przyśpiesza przemianę materii oraz ma zdolność blokowania tworzących się nowych komórek tłuszczowych i obniża poziom tłuszczu w krwiobiegu, dzięki temu ułatwia odchudzanie.
Obok piperyny właściwości lecznicze wykazują olejki eteryczne, które są znakomitym lekiem przy przeziębieniach i grypie. Olejek pieprzowy doskonale rozgrzewa i działa napotnie, a także pomaga przy bólach mięśni oraz stawów.
Pieprz używa się w niewielkich ilościach, ale regularne spożywany, z czasem przyniesie pozytywne rezultaty. Nie spodziewajmy się jednak spektakularnych efektów!
Należy także pamiętać, że nie każdy może go spożywać i by nie przesadzać z jego ilością, gdyż może to przynieść więcej szkody niż pożytku!
Pieprz to źródło:
Właściwości zdrowotne pieprzu:
Uwaga!
Ciekawostki:
A co tak naprawdę o nim wiemy?
Oprócz pieprzu czarnego rozróżniamy jeszcze pieprz biały, zielony i czerwony. Jednak warto wiedzieć, że to owoce tej samej rośliny, tylko pozyskane w różnych etapach dojrzewania.
Poza szerokim zastosowaniem w kuchni, pieprz ma także liczne właściwości lecznicze za które w dużej mierze odpowiada piperyna, która nadaje mu ostrości. Piperyna pobudza wydzielanie soków żołądkowych, ułatwia trawienie i jest skutecznym lekiem na dolegliwości żołądkowe, jak: nudności, biegunka, wzdęcia. Poza tym, wpływa na podniesienie temperatury ciała, co przyśpiesza przemianę materii oraz ma zdolność blokowania tworzących się nowych komórek tłuszczowych i obniża poziom tłuszczu w krwiobiegu, dzięki temu ułatwia odchudzanie.
Obok piperyny właściwości lecznicze wykazują olejki eteryczne, które są znakomitym lekiem przy przeziębieniach i grypie. Olejek pieprzowy doskonale rozgrzewa i działa napotnie, a także pomaga przy bólach mięśni oraz stawów.
Pieprz używa się w niewielkich ilościach, ale regularne spożywany, z czasem przyniesie pozytywne rezultaty. Nie spodziewajmy się jednak spektakularnych efektów!
Należy także pamiętać, że nie każdy może go spożywać i by nie przesadzać z jego ilością, gdyż może to przynieść więcej szkody niż pożytku!
Pieprz to źródło:
- piperyny - alkaloid (silny antyoksydant)
- garbników
- żelaza
- wapnia
- magnezu
- potasu
- manganu
- miedzi
- fosforu
- kwasów organicznych
- olejków eterycznych
- błonnika
Właściwości zdrowotne pieprzu:
- rozgrzewa
- działa przeciwbakteryjnie
- ma działanie przeciwzapalne
- pobudza przemianę materii
- ma zdolność rozbijania komórek tłuszczowych
- pomaga w odchudzaniu
- poprawia trawienie
- łagodzi wzdęcia
- zwiększa wydzielanie soków trawiennych
- wzmaga apetyt
- ma działanie rozkurczowe
- działa lekko moczopędnie
- oczyszcza organizm z toksyn
- wpływa na dobry nastrój - poprzez produkcję serotoniny i dopaminy
- wpływa na obniżenie poziomu stresu
- wspomaga koncentrację
- zwiększa wydolność organizmu
- zwiększa wchłanianie wit. B, selenu i beta-karotenu
- ułatwia wchłanianie składników pokarmowych
- pomaga przy przeziębieniu i gorączce
- wzmacnia odporność
- zewnętrznie - pomaga przy bólach mięśni i stawów oraz łagodzi bóle głowy (olejek z pieprzu)
- ma działanie miejscowo znieczulające
- powoduje miejscowe zaczerwienienie oraz przekrwienie - wzmacnia działanie zdrowotne innych leków stosowanych zewnętrznie
Uwaga!
- zbyt duże ilości pieprzu podrażniają układ pokarmowy
- osoby z wrzodami żołądka lub/i dwunastnicy oraz regularnie cierpiące na zgagę powinny zrezygnować z używania pieprzu
- pieprz ostrożnie powinny stosować osoby mające problemy z jelitami, wątrobą lub nerkami
- pieprz zawiera niewielkie ilości safrolu (słaby kancerogen), który podejrzewa się, choć nie zostało to udowodnione, że wpływa w pewien niewielki, lecz mierzalny, sposób na zapadalność na raka u ludzi (źródło: Wikipedia)
- za większość właściwości leczniczych w pieprzu odpowiada piperyna - jednak pieprz ma jej zbyt mało, by jego jedzenie wywołało spektakularne efekty
- olejku z pieprzu nie powinny używać kobiety w ciąży i karmiące oraz małe dzieci
Ciekawostki:
- wywar z pieprzu stosuje się na gorączkę
- nalewkę pieprzówkę stosuje się przy problemach żołądkowych
- całe ziarna pieprzu mielone na świeżo sprawiają, że pieprz jest o wiele bardziej aromatyczny, a jego smak nie gaśnie tak szybko jak w przypadku gotowego pieprzu mielonego
- piperyna napędza również produkcję melanocytów, dzięki czemu może być wykorzystywana w leczeniu bielactwa nabytego
- stężenie piperyny w naturalnym pieprzu nie przekracza 6%
- pieprz zwiększa wchłanianie kurkuminy, dlatego warto łączyć pieprz z kurkumą - działanie odkażające i przeciwzapalne
- pieprz wykorzystywany jest w rolnictwie jako naturalny pestycyd
Rodzaje pieprzu:
- pieprz czarny to niedojrzałe owoce, które się suszy na słońcu i poddaje fermentacji. Jest najostrzejszy i najbardziej aromatyczny
- pieprz biały to dojrzałe owoce, które pozbawia się skórki i suszy na słońcu. Ma intensywny aromat, ale jest delikatniejszy od czarnego
- pieprz zielony to niedojrzałe ziarna, których się nie suszy na słońcu, tylko po zerwaniu marynuje w occie lub solance. Najbardziej łagodny.
- pieprz czerwony to dojrzałe owoce, które marynuje się w occie lub solance. Smak podobny do pieprzu zielonego
bez pieprzu nie było by potraw :) ale ostatnio przyzwyczaiłam się do ziołowego jest mega :P nie taki mocny ale daje fajny aromat
OdpowiedzUsuńNie spodziewałam się, ze zwykły pieprz ma tyle właściowości i odmian. Bardzo wzbogacający wpis:)
OdpowiedzUsuńja akurat lubię ziołowy pieprz ;) zwykłego prawie wcale nie używam ;)
OdpowiedzUsuń