Kuchenna Apteka #40 - Jagody
Jagody leśne (czarne borówki) ceni się nie tylko za walory smakowe, ale też za cenne właściwości zdrowotne. Zawierają liczne substancje odżywcze, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a ich właściwości lecznicze znane są od wieków. Działanie wykazują zarówno owoce, jak i liście jagód. Jagody to świetne antidotum na zatrucia oraz biegunki. Mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwrobacze. Poza tym, wpływają na poprawę wzroku i stosowane są w leczeniu tzw. kurzej ślepoty. Należy jednak mieć na uwadze, że inne działanie lecznicze mają jagody świeże, a inne jagody suszone. Obecnie, nawet w przemyśle farmaceutycznym wykorzystywane są wyżej wymienione właściwości lecznicze jagód.
Niezastąpione są również w kuchni podczas przygotowywania jagodzianek czy pierogów. Wykorzystywane są również przy produkcji konfitur, dżemów, nalewek oraz jako dodatek do deserów, ciast, owsianek, gofrów, czy naleśników. Można je również zamrozić i cieszyć się ich smakiem przez całą zimę.
Jagody to źródło:
Ciesz się smakiem jagód przez cały rok z mrożonymi owocami czarnej jagody Poltino.
Niezastąpione są również w kuchni podczas przygotowywania jagodzianek czy pierogów. Wykorzystywane są również przy produkcji konfitur, dżemów, nalewek oraz jako dodatek do deserów, ciast, owsianek, gofrów, czy naleśników. Można je również zamrozić i cieszyć się ich smakiem przez całą zimę.
Jagody to źródło:
- przeciwutleniaczy: antocyjany, flawonoidy (polifenole), karotenoidy (luteina, zeaksantyna)
- witaminy C
- witamin z grupy B: B1, B2, B3
- witaminy E
- witaminy A
- wapnia
- potasu
- żelaza
- fosforu
- selenu
- cynku
- manganu
- miedzi
- kwasów organicznych: jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy
- garbników katechinowych
- błonnika - pektyny
Właściwości zdrowotne jagód:
Uwaga!
Ciekawostki:
Przepisy z jagodami
1) NALEŚNIKI Z JAGODAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
*Artykłu sponsorowany
- zapobiegają chorobom serca
- pomocne przy zaburzeniach krążenia
- uszczelniają ściany naczyń włosowatych i zwiększają ich wytrzymałość
- zmniejszają drobne krwawienia
- hamują agregację płytek krwi i leukocytów
- ułatwiają rozpuszczanie mikrozakrzepów
- obniżają poziom cholesterolu
- działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie (działają na gronkowce i paciorkowe)
- hamują namnażanie się wirusów i bakterii w organizmie
- w większych dawkach działają przeciwrobaczo (działają na glisty, owsiki)
- wzmacniają odporność
- oczyszczają organizm z toksyn
- obniżają poziom cukru we krwi
- regulują trawienie i likwidują zaparcia (świeże owoce)
- pomocne w infekcjach układu moczowego
- polepszają ukrwienie w obrębie tęczówki oka
- wpływają na poprawę ostrości widzenia
- stosowane w schorzeniach narządu wzroku, m.in. retinopatie, nadciśnienie śródgałkowe
- mają działanie ściągające i zapierające (suszone owoce)
- stosowane przy biegunkach (suszone owoce)
- pomocne przy żylakach i nadmiernej kruchości naczyń
- stosowane w stanach zapalnych błon śluzowych jamy ustnej i gardła
- pozytywnie wpływają na stan skóry - wpływają na jej nawilżenie i wygładzenie
- spowalniają procesy odpowiedzialne za starzenie się komórek
- pochłaniają szkodliwe promieniowanie UV
- wykazują działanie przeciwnowotworowe
Uwaga!
- należy uważać na jagody trujące, np. pokrzyku wilczej jagody, które są bardzo podobne do jagód leśnych - zawierają atropinę i ich zjedzenie może skończyć się nawet śmiercią, szczególnie u dzieci
- przeciwbiegunkowo działa napar z suszonych jagód
- sok z jagód pomaga przy zatruciach
- świeże jagody wpływają lecznico na narząd wzroku i są idealne za zaparcia
- jagody przez spożyciem trzeba koniecznie umyć, gdyż mogą przyczynić się do choroby pasożytniczej (bąblowicy) przenoszonej przez lisy
- spożycie dużej ilości jagód może zmienić barwę stolca na bardzo ciemną - nie ma to jednak negatywnego wpływu na nasze zdrowie
Ciekawostki:
- właściwości lecznicze wykazują także liście jagód - m.in. działają moczopędnie i przeciwbiegunkowo oraz obniżają poziom cukru we krwi
- mają niski indeks glikemiczny
- zawierają tylko 50 kcal w 100 g
- substancje zawarte w jagodach chronią przed pylicą
Przepisy z jagodami
1) NALEŚNIKI Z JAGODAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
uwielbiam jagody, ale w tym roku je przegapiłam ;)
OdpowiedzUsuńNasze rodzime jagody i borówki amerykańskie można mrozić. Wystarczy ułożyć je na tackach, wstępnie podmrozić i następnie przesypać do woreczków.
OdpowiedzUsuń