Gniazdka kokosowe z brzoskwiniami
Słodkie gniazdka kokosowe wypełnione bitą śmietaną oraz plasterkami brzoskwiń, oblane polewą z gorzkiej czekolady. Jak dla mnie deser doskonały! Jest bardzo prosty oraz szybki w przygotowaniu i składa się z niewielu składników. Gniazdka przygotowujemy na białkach z dodatkiem wiórek kokosowych i cukru, podobnie jak znane ciasteczka kokosanki, a następnie pieczemy w piekarniku. Gniazdka kokosowe podajemy w towarzystwie bitej śmietany, a całość dopełniają owoce i polewa czekoladowa. Tak przygotowane ciastka nie tylko świetnie się prezentują, ale też doskonale smakują. Mimo że jest to deser słodki, to nie nie jest przesłodzony i je się go z przyjemnością...
P.S. Taki deser to świetny pomysł na wykorzystanie białek, które zostają po innych wypiekach.
Składniki:
Gniazdka:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę kokosową łyżką, formując 6 gniazdek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Nadzienie:
Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę.
P.S. Taki deser to świetny pomysł na wykorzystanie białek, które zostają po innych wypiekach.
Składniki:
Gniazdka:
- 4 białka
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 200 g wiórek kokosowych
- szczypta soli
Nadzienie:
- 300 ml śmietanki 36%
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 4 połówki brzoskwiń z puszki (lub 2 szt. świeże)
Polewa:
- 30 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka mleka
- 1 łyżeczka masła
Wykonanie:
Gniazdka:
Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, najlepiej po łyżce i miksujemy, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy wszystko łyżką.Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę kokosową łyżką, formując 6 gniazdek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Nadzienie:
Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę.
Połówki brzoskwiń odsączmy z syropu, osuszamy i kroimy w plasterki.
Polewa:
Czekoladę gorzką łamiemy na kawałki, umieszczamy w metalowym naczyniu i rozpuszczamy razem z masłem oraz mlekiem w kąpieli wodnej.
Wystudzone gniazdka kokosowe napełniamy bitą śmietaną. Następnie układamy plasterki brzoskwiń i wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Z przyjemnością poczęstowałabym się takim gniazdkiem! :)
OdpowiedzUsuńbardzo mi się podobają twoje przepisy :)
OdpowiedzUsuń