Fasolka szparagowa po bolońsku
Fasolka szparagowa to przysmak lata! Najczęściej podaje się ją okraszoną smażoną bułką z masłem i/lub jajkiem sadzonym. A gdyby podać ją w całkiem inny sposób...
Moją fasolkę podałam z sosem bolońskim, czyli pysznym pomidorowym sosem z mięsem mielonym, przygotowanym z dodatkiem białego, wytrawnego wina. Oryginalny sos boloński przygotowuje się z mięsem wołowym, ja natomiast dodałam mięso drobiowe z indyka, aby danie było lżejsze. Fasolka szparagowa w tym daniu zastępuję makaron spaghetti i doskonale sprawdza się w tej roli. Dzięki temu otrzymujemy bezglutenowy i treściowy obiad. Całość posypałam startym serem żółtym, który pod wpływem ciepłego sosu roztapia się i staje się ciągnący. Pychotka!
P.S. W wersji bardziej fit możemy pominąć ser żółty 😉
Składniki:
Sos boloński:
Cebulę oraz czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, papryką słodką i papryką chili. Smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy i wino. Trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Ugotowaną fasolkę podajemy z sosem bolońskim i całość posypujemy żółtym serem lub parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.
Moją fasolkę podałam z sosem bolońskim, czyli pysznym pomidorowym sosem z mięsem mielonym, przygotowanym z dodatkiem białego, wytrawnego wina. Oryginalny sos boloński przygotowuje się z mięsem wołowym, ja natomiast dodałam mięso drobiowe z indyka, aby danie było lżejsze. Fasolka szparagowa w tym daniu zastępuję makaron spaghetti i doskonale sprawdza się w tej roli. Dzięki temu otrzymujemy bezglutenowy i treściowy obiad. Całość posypałam startym serem żółtym, który pod wpływem ciepłego sosu roztapia się i staje się ciągnący. Pychotka!
P.S. W wersji bardziej fit możemy pominąć ser żółty 😉
Składniki:
- 1 kg fasolki szparagowej
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 szklanka soku pomidorowego
- 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- szczypta papryki chili
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- olej do smażenia
- odrobinę sera żółtego lub parmezanu (opcjonalnie)
Wykonanie:
Cebulę oraz czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, papryką słodką i papryką chili. Smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy i wino. Trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Fasolkę szparagową myjemy na sitku pod bieżącą wodą, osuszamy i odcinamy obie końcówki. Następnie wrzucamy do gotującej się wody z odrobiną soli oraz cukru i gotujemy przez około 15-20 min. Odcedzamy.
bardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajnie, super inspiracja, coś czuję, że wszystkim by smakowało :)
OdpowiedzUsuńtego jeszcze nie jadłam :) tylko u mnie oczywiście bez sera:D
OdpowiedzUsuńNasz szef kuchni mówi, że to musi być sztosik i jutro zrobi na próbę. Jak się przyjmie, to może trafi do naszego cateringowego menu :)
OdpowiedzUsuńCzy wino jest potrzebne?
OdpowiedzUsuńMożna pominąć ;)
Usuń