Serowe rafaello z malinami

Kuleczki a'la rafaello z sera białego z dodatkiem wiórek kokosowych oraz świeżych malin. Pyszne domowe pralinki - tylko 6 składników! Są tak kremowe i delikatne w smaku, że dosłownie rozpływają się w ustach. Pralinki w smaku przypominają sklepowe batoniki serowe, ale są mniej słodkie i smakują dużo lepiej. Dzięki świeżym malinom nie są mdłe w smaku, gdyż ich lekko kwaskowa nuta przełamuje słodką masę serową. Są naprawdę przepyszne, a do tego proste w wykonaniu - każdy sobie z nimi poradzi! Najlepsze są zimne, wyciągnięte prosto z lodówki, gdyż trochę smakują jak lody. Idealny deser na lato...



Składniki:
  • 250 g sera białego półtłustego
  • 50 g miękkiego masła 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • ok. 125 g malin
Dodatkowo:
  • ok. 100 g wiórek kokosowych


Wykonanie:

Do miski wrzucamy rozdrobniony ser biały, dodajemy kawałki miękkiego masła i miksujemy blenderem na gładką masę. Następnie dodajemy cukier puder oraz mleko w proszku i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe oraz całe maliny i mieszamy wszystko łyżką. Masę serową wkładamy do lodówki na około 20-30 min.
Po tym czasie, ze schłodzonej masy serowej, zmoczonymi w zimnej wodzie dłońmi, formujemy nieduże kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na około 60-80 min. w celu schłodzenia.
Przechowujemy w lodówce.





Komentarze

  1. jak ktoś wymyśli wegański "biały ser" który nie smakuje jak papier, to chętnie je zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny