Placki ziemniaczane po bolońsku
Przepis na najlepsze placki ziemniaczane podane z sosem bolońskim.
Ziemniaki do placków zawszę ścieram na tarce o dużych oczkach, dzięki temu są wyjątkowo chrupiące. Do masy na placki ziemniaczane dodaję tylko cebulę, jajko oraz mąkę i nic więcej. Świetnie smakują solo, ale ja tym razem podałam je w nietypowy sposób... zamiast gulaszu przygotowałam sos boloński. Pyszny pomidorowy sos z mięsem wołowo-wieprzowym, przygotowany z dodatkiem białego wina wytrawnego smakuje znakomicie nie tylko z makaronem, ale również z plackami ziemniaczanymi. Całość dania zwieńcza starty ser żółty (choć lepiej pasowałby tu parmezan - niestety nie miałam), który pod wpływem ciepłego sosu roztapia się i staje się ciągnący. Rewelacja!
Składniki:
Wykonanie:
Sos boloński:
Cebulę oraz czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, papryką słodką i papryką chili. Smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy i wino. Trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Ziemniaki do placków zawszę ścieram na tarce o dużych oczkach, dzięki temu są wyjątkowo chrupiące. Do masy na placki ziemniaczane dodaję tylko cebulę, jajko oraz mąkę i nic więcej. Świetnie smakują solo, ale ja tym razem podałam je w nietypowy sposób... zamiast gulaszu przygotowałam sos boloński. Pyszny pomidorowy sos z mięsem wołowo-wieprzowym, przygotowany z dodatkiem białego wina wytrawnego smakuje znakomicie nie tylko z makaronem, ale również z plackami ziemniaczanymi. Całość dania zwieńcza starty ser żółty (choć lepiej pasowałby tu parmezan - niestety nie miałam), który pod wpływem ciepłego sosu roztapia się i staje się ciągnący. Rewelacja!
Składniki:
Placki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- olej do smażenia
Sos boloński:
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 szklanka soku pomidorowego
- 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- szczypta papryki chili
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- odrobinę sera żółtego lub parmezanu (do posypania)
Wykonanie:
Placki:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki odsączamy na sitku. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do miski wrzucamy starce ziemniaki, cebulę i dodajemy jajko, sól oraz mąkę. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i na rozgrzany olej wykładamy cienko masę ziemniaczaną, formując placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor, na średnim ogniu. Po usmażeniu placki układamy na ręczniku papierowym by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.Sos boloński:
Cebulę oraz czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, papryką słodką i papryką chili. Smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy i wino. Trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Usmażone placki polewamy sosem bolońskim i całość posypujemy żółtym serem startym na tarce o drobnych oczkach.
wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńale apetyczne!
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na placki:)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam placków ziemniaczanych w ten sposób :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować. Kurcze zaciekawiłaś mnie
OdpowiedzUsuń