Placki z cukinii z koperkiem
Proste placki z cukinii z dodatkiem świeżego koperku oraz czosnku i cebuli. Bez dodatku mleka, śmietany czy jogurtu. Wychodzą chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Dodatkowo mają cudowny, koperkowy aromat i posmak. Są po prostu pyszne! Najlepsze wychodzą w sezonie z młodej cukinii.
Przygotowuje się je w kilka chwil i mogą pełnić rolę zarówno obiadu, jak i kolacji. Świetnie smakują podane z sosem czosnkowym, tzatziki lub po prostu z jogurtem naturalnym.
Składniki:
Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Pęczek koperku myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Przygotowuje się je w kilka chwil i mogą pełnić rolę zarówno obiadu, jak i kolacji. Świetnie smakują podane z sosem czosnkowym, tzatziki lub po prostu z jogurtem naturalnym.
- 2 średnie cukinie
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Do miski wrzucamy starte cukinie, koperek, cebulę, czosnek i dodajemy jajka, sól, pieprz oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką.
Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy cienko masę cukiniową, formując placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor, na średnim ogniu. Po usmażeniu placki układamy na ręczniku papierowym by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Ooo, fajne, szczególnie, że lubię cukinię
OdpowiedzUsuńŁatwe w przygotowaniu i bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńoo chyba takie zrobię, bo już mi się kończa pomysły na obiady :)
OdpowiedzUsuńCukinii teraz pod dostatkiem więc nie marnujmy czasu, robić i zjadać
OdpowiedzUsuń