Placki z cukinii z koperkiem

Proste placki z cukinii z dodatkiem świeżego koperku oraz czosnku i cebuli. Bez dodatku mleka, śmietany czy jogurtu. Wychodzą chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Dodatkowo mają cudowny, koperkowy aromat i posmak. Są po prostu pyszne! Najlepsze wychodzą w sezonie z młodej cukinii.
Przygotowuje się je w kilka chwil i mogą pełnić rolę zarówno obiadu, jak i kolacji. Świetnie smakują podane z sosem czosnkowym, tzatziki lub po prostu z jogurtem naturalnym.

Placki z cukinii

Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Pęczek koperku myjemy, osuszamy i drobno siekamy.

Do miski wrzucamy starte cukinie, koperek, cebulę, czosnek i dodajemy jajka, sól, pieprz oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. 

Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy cienko masę cukiniową, formując placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor, na średnim ogniu. Po usmażeniu placki układamy na ręczniku papierowym by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.


Placki z cukinii i koperkiem

Placki cukiniowe

Placuszki z cukinii

Komentarze

  1. Ooo, fajne, szczególnie, że lubię cukinię

    OdpowiedzUsuń
  2. Łatwe w przygotowaniu i bardzo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oo chyba takie zrobię, bo już mi się kończa pomysły na obiady :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cukinii teraz pod dostatkiem więc nie marnujmy czasu, robić i zjadać

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny