Lody Milky Way

Domowe lody mleczne o smaku Milky Waya. Bez jajek! Tylko 4 składniki! Dzięki połączeniu mleka, śmietanki kremówki i serka mascarpone lody wychodzą delikatne i kremowe w smaku. Nie zawierają dodatkowego cukru, gdyż słodzone są batonami Milky Way, które to też nadają smak lodom.
Lody można przygotować zarówno bez użycia maszynki, jak i z maszynką do lodów, dlatego podałam przepisy na oba warianty. Maszynka co prawda ułatwia wykonanie, ale i bez niej jest to proste i każdy sobie poradzi. Przygotowanie takich domowych lodów jest czasochłonne, bo zacząć należy już dzień wcześniej i trzeba też uzbroić się w cierpliwość na czas schładzania lodów. Jednak warto, bo satysfakcja gwarantowana!


Domowe lody milky way


Składniki:
  • 250 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 125 g serka mascarpone 
  • 4 duże batony milky way (po 43 g) 


Wykonanie:

W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim batony milky way, które wcześniej kroimy na małe kawałki. Mleka nie zagotowujemy. Studzimy i wkładamy do lodówki na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Bez maszynki:

Śmietankę kremówkę prosto z lodówki ubijamy mikserem na sztywną masę. Schłodzone mleko z Milky Way miksujemy za pomocą miksera z zimnym serkiem mascarpone. Następnie dodajemy porcjami ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na około 60 min. Po tym czasie, lody wyciągamy i dokładnie mieszamy rozbijając grudki lodu. Wkładamy do zamrażarki. Lody gotowe są do spożycia po około 3-4 godzinach. Jednak zanim przełożymy je do pucharków, lody muszą chwilę postać w temperaturze pokojowej.


Z maszynką: ( u mnie: PROFICOOK PC-ICM 1140)

Schłodzone mleko z Milky Way miksujemy za pomocą miksera z zimną śmietanką oraz zimnym serkiem mascarpone, do połączenia składników.
Wyjmujemy schłodzoną miskę z zamrażarki i umieszczamy w pierścieniu ustalającym, a następnie umieszczamy w obudowie. Kolejno wstawiamy silnik wraz z pokrywą i włączamy urządzenie. Ustawiamy czas: 25-30 min. i gdy maszyna zacznie pracować, wlewamy zimną masę przez otwór wlewowy.
Po tym czasie, otrzymujemy lody miękkie gotowe do spożycia, a gdy chcemy je gałkować to przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na 3-4 godziny.


Domowe lody
  
milky way

Lody Milky Way bez maszynki
  
Lody Milky Way bez jajek


Komentarze

  1. fajny pomsył na domowe lody. Kiedyś robiłam zupełnie inne. moze się pokuszę i o takie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł :) sama nie wpadła bym nigdy na taki. W planie do wykonania już dziś, mam nadzieje ze się wszystko uda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Już je polubiłam, będę musiała spróbować sama zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lody zrobione. Mrożą się. Nie mogę się doczekać aby spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny