Kuchenna Apteka #38 - Czerwone porzeczki
Poza właściwościami zdrowotnymi doceniane są w kuchni za swoje walory smakowe i mają wiele kulinarnych zastosowań zarówno do deserów, jak i dań mięsnych. Wykorzystuje się je do przygotowania dżemów, kompotów, nalewek, soków, ciast, ciasteczek, farszów do mięs i innych dań. Jednak świeżymi owocami możemy się cieszyć tylko przez krótki okres lata, dlatego warto je zamrozić lub przygotować przetwory.
Sprawdź co kryją jeszcze w sobie te wyjątkowe owoce!
Czerwone porzeczki to źródło:
- antyoksydantów - m.in. polifenole, antocyjany
- witaminy C
- witaminy A
- witaminy E
- witaminy K
- witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6
- kwasu foliowego (B9)
- potasu
- magnezu
- fosforu
- wapnia
- żelaza
- miedzi
- manganu
- boru
- jodu
- cynku
- garbników
- błonnika - pektyn
- kwasów organicznych (cytrynowy, elagowy)
- biotyny
Wartości zdrowotne czerwonych porzeczek:
- regulują ciśnienie krwi
- zapobiegają nadciśnieniu
- regulują poziom cholesterolu
- zapobiegają miażdżycy
- wspomagają pracę serca
- pozytywnie wpływają na krzepliwość krwi
- mają zbawienny wpływ na układ pokarmowy
- regulują pracę jelit
- poprawiają perystaltykę jelit
- regulują wypróżnienia i zapobiegają zaparciom
- dbają o mikroflorę jelit
- odkwaszają organizm
- oczyszczają organizm z toksyn
- mają działanie przeciwbakteryjne - hamują rozwój bakterii E.coli
- wykazują działanie przeciwzapalne
- wzmagają apetyt
- stabilizują poziom cukru we krwi
- pomocne przy niestrawnościach i zgadze
- polecane przy niedoborze soków trawiennych
- łagodzą bóle menstruacyjne
- podnoszą odporność organizmu
- chronią przed przeziębieniami, grypą oraz infekcjami górnych dróg oddechowych
- zapobiegają anemii
- działają moczopędnie
- zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych
- stosowane przy zapaleniu dróg moczowych
- zmniejszają ryzyko wystąpienia osteoporozy
- polecane seniorom i osobom stale zmęczonym
- opóźniają starzenie
- wykazują działanie przeciwnowotworowe
- poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci
- poprawiają elastyczność skóry
- łagodzą trądzik i stany zapalne skóry
- dogłębnie oczyszczają skórę i regulują wydzielanie sebum (dotyczy maseczek z czerwonych porzeczek)
Uwaga!
- porzeczki jedzone na czczo odświeżają, wzmagają apetyt, zaś zjedzone godzinę po posiłku, poprawiają trawienie
- osoby z nadmiernym apetytem nie powinny przejadać się porzeczkami, bo mogą go dodatkowo pobudzać
- sok z czerwonych porzeczek oraz świeże owoce zwalczają dolegliwości ciążowe, jak: zaparcia, zgaga, nadkwaśność - polecane w II i III trymestrze ciąży
- soku z czerwonej porzeczki nie powinny spożywać osoby z wrzodami żołądka i dwunastnicy oraz ostrym zapaleniu błony śluzowej żołądka, zapaleniu wątroby i niskiej krzepliwości krwi
Ciekawostki:
- czerwone porzeczki mają jedynie 56 kcal w 100g
- posiadają niski indeks glikemiczny IG = 25
- nie tylko owoce, ale również liście porzeczek wykazują właściwości lecznicze, np. jako okład trudno gojących się ran, podrażnień czy ukąszeń owadów - wszystko to dzięki ich działaniu grzybo- , bakterio- i wirusobójczemu
- picie naparu z liści pomaga w przypadku biegunek czy zatruć wirusowych
- maseczka z porzeczek rozjaśnia piegi
Przepisy z czerwonymi porzeczkami
1) PEŁNOZIARNISTE PLACUSZKI Z PORZECZKĄ (Z PIEKARNIKA)
2) CIASTO KOKOSOWE Z PORZECZKAMI
3) SERNIKOBROWNIE Z CZERWONYMI PORZECZKAMI
4) DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ
na moje bóle miesiączkowe to by raczej rady nie dały, ale tak to mają wiele właściwości ;)
OdpowiedzUsuńTaka niepozorna roślinka, a takie właściwości. Uwielbiam ich smak :)
OdpowiedzUsuńPorzeczki są tak zdrowym dla nas owocem, a mam wrażenie, że mało popularnym. Placuszki na pewno spróbuję zrobić ;)
OdpowiedzUsuńnaturalne pozyskiwanie witamin jest dużo elpsze niż suplementacja
OdpowiedzUsuń