Kostka cytrynowo-miętowa z malinami
Kruche ciasto z serkiem mascarpone o smaku cytrynowo-miętowym oraz świeżymi malinami i białą czekoladą. Spód został wykonany dokładnie z ciasta półkruchego - o czym świadczy dodatek śmietany. Masa to serek mascarpone z dodatkiem niewielkiej ilości śmietanki kremówki, a smak cytrynowo- miętowy uzyskałam dzięki dodatkowi świeżych listków mięty oraz skórki i soku z cytryny. Całość zwieńczają świeże maliny prosto z mojego ogródka oraz polewa z białej czekolady. Rewelacja! Ciasto ma orzeźwiający smak, dzięki dodatkowi mięty i cytryny, a także malin, które równoważą słodycz kremowego serka mascarpone. Do tego jest bardzo proste w przygotowaniu, a efekt końcowy zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem 😍
Składniki:
Ciasto:
Wykonanie:
Ciasto:
Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z cukrem pudrem oraz solą. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy i wylepiamy nim, wyłożoną papierem do pieczenia formę (u mnie: 28 x 15 cm). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 20 min. Ostawiamy do ostygnięcia.
Listki mięty myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Do miski przekładamy serek mascarpone prosto z lodówki, dodajemy zimną śmietankę oraz cukier puder i miksujemy kilka minut, aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta. Na końcu dodajemy listki mięty, skórkę oraz sok z cytryny i mieszamy dokładnie łyżką do połączenia składników.
Masę wykładamy na wystudzony spód ciasta, wyrównujemy i układamy na niej maliny.
Zapraszam też na inne ciasta z owocami:
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
- 250 g serka mascarpone
- 100 ml śmietanki 30% lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- skórka z całej cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 15 listków mięty
- ok. 400 g malin
- 30 g białej czekolady
Wykonanie:
Ciasto:
Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z cukrem pudrem oraz solą. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy i wylepiamy nim, wyłożoną papierem do pieczenia formę (u mnie: 28 x 15 cm). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 20 min. Ostawiamy do ostygnięcia.
Masa:
Cytrynę parzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę.Listki mięty myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Do miski przekładamy serek mascarpone prosto z lodówki, dodajemy zimną śmietankę oraz cukier puder i miksujemy kilka minut, aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta. Na końcu dodajemy listki mięty, skórkę oraz sok z cytryny i mieszamy dokładnie łyżką do połączenia składników.
Masę wykładamy na wystudzony spód ciasta, wyrównujemy i układamy na niej maliny.
Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch ciasta.
Wkładamy do lodówki na około 2 godz.
Jak to pięknie wygląda <3
OdpowiedzUsuńMega odlotowe ciasto zrobiłaś :D
OdpowiedzUsuńo rany cudownie wygląda
OdpowiedzUsuńBoki tez wykleic ciastem.czy tylko sam spód?
OdpowiedzUsuńWyklejamy sam spód ☺
Usuńw foremce na tarte tez by fajnie wygladalo ��
OdpowiedzUsuńTak, też świetnie pomysł
UsuńTY to masz pomysły :)
OdpowiedzUsuń