Domowy makaron w stylu włoskim
Kuchnia włoska jest jedną z najsmaczniejszych kuchni - uwielbiam ją! Dlatego postanowiłam przygotować danie w iście włoskim stylu... Domowy makaron tagliatelle z carpaccio z czarnej trufli oraz serkiem mascarpone. Poezja! Dawno nic tak dobrego nie jadłam. Mimo prostoty jest to danie wyszukane, przeznaczone na specjalne okazje. Wyrazisty aromat trufli doskonale komponuje się z delikatnym i kremowym serkiem mascarpone, tworząc niepowtarzalny smak. Danie można oczywiście przygotować z gotowym, kupnym makaronem tagliatelle, wtedy jest ono bardzo szybkie w wykonaniu, ale to nie to samo! Smak domowego, świeżego makaron nie da się porównać z tym ze sklepowej półki. Wbrew pozorom taki makaron nie jest trudny w wykonaniu, jedynie trzeba poświęcić trochę czasu, ale warto. Jak raz się spróbuje domowego makaronu, to inne już nie będą tak smakować...
Składniki:
Składniki:
Makaron:
Carpaccio z czarnej trufli kroimy na drobne kawałki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Następnie dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z ugotowanym makaronem. Do dania dodajemy około 1/2 porcji pokrojonego carpaccio z czarnej trufli i mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Makaron wykładamy na talerze i posypujemy pozostałymi kawałkami czarnej trufli.
- 200 g mąki pszennej + do podsypania
- 2 jajka
Dodatki:
- 1 ząbek czosnku
- 125 g serka mascarpone
- 1/2 słoiczka carpaccio z czarnej trufli w oliwie z oliwek (dostępne w sklepie Kuchnia Włoska)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron:
Do miski wsypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną i wbijamy jajka. Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 min.
Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na płat grubości około 3 mm.
Następnie ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi.
I tniemy na paski grubości 8-10 mm.
Każdy pasek rozwijamy i pozostawiamy rozłożony na stolnicy na około 10 min.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku około 5 min. Odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Następnie dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z ugotowanym makaronem. Do dania dodajemy około 1/2 porcji pokrojonego carpaccio z czarnej trufli i mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Makaron wykładamy na talerze i posypujemy pozostałymi kawałkami czarnej trufli.
muszę kiedyś zrobić domowy makaron :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwy makaron Włosi robią bez jajek :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :) Znalazłam na https://kuchnia-wloska.com.pl/blog/makaron-z-sosem-tunczykowym.html przepis na super potrawę z takim makaronem. Chętnie bym spróbowała tego dania. Pamiętam jak moja mama dawniej robiła makarony sama. Naszła mnie ochota, żeby spróbować swoich sił w przygotowaniu makaronu domowej roboty :) Takie danie z domowym makaronem musi pysznie smakować :)
OdpowiedzUsuń