Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką
Ciasto jogurtowe, które zawsze się sprawdza! U mnie w wersji z rabarbarem i kruszonką, ale tak naprawdę jest to ciasto uniwersalne i pasują do niego prawie każde owoce - truskawki, maliny, borówki, porzeczki, wiśnie, śliwki, morele - co kto lubi... Za każdym razem można je upiec z innymi owocami.
Ciasto jest wilgotne i ciężkie, a w smaku trochę przypomina drożdżówkę. Tak pyszne, że nigdy się nie nudzi. Poza tym, jest bardzo proste przygotowaniu, a do tego szybkie - 15 minut i do piekarnika! Każdy sobie z nim poradzi. Świetne na każdą okazję, jak i bez okazji 😉
Składniki:
Kruszonka:
Wykonanie:
Kruszonka:
Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i wyrabiamy ciasto, aż powstaną grudki. Wkładamy do lodówki.
Ciasto:
Rabarbar myjemy, osuszamy, odcinamy końce i ewentualne liście, a następnie kroimy w plastry około 0,5 cm.
W rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy.
W misce mieszamy mąkę przesianą przez sito z proszek do pieczenia.
W drugiej misce jajka ubijamy mikserem razem z cukrem, aż zjaśnieją i staną się puszyste. Następnie do jajek dodajemy jogurt i miksujemy do połączenia składników. Kolejno cienką strużką wlewamy wystudzone masło i mieszamy. Na końcu dodajemy porcjami składniki suche, cały czas miksując.
Ciasto przenosimy do tortownicy (średnica ok. 22-23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Na wierzchu układamy plasterki rabarbaru, jeden koło drugiego i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 min. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto jest wilgotne i ciężkie, a w smaku trochę przypomina drożdżówkę. Tak pyszne, że nigdy się nie nudzi. Poza tym, jest bardzo proste przygotowaniu, a do tego szybkie - 15 minut i do piekarnika! Każdy sobie z nim poradzi. Świetne na każdą okazję, jak i bez okazji 😉
Składniki:
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 50 g masła
- 300 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łodygi rabarbaru
Kruszonka:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 70 g masła
Uwaga!
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Dlatego jajka oraz jogurt naturalny wyciągamy z lodówki kilka godzin przez wykonaniem ciasta.
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i wyrabiamy ciasto, aż powstaną grudki. Wkładamy do lodówki.
Ciasto:
Rabarbar myjemy, osuszamy, odcinamy końce i ewentualne liście, a następnie kroimy w plastry około 0,5 cm.
W rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy.
W misce mieszamy mąkę przesianą przez sito z proszek do pieczenia.
W drugiej misce jajka ubijamy mikserem razem z cukrem, aż zjaśnieją i staną się puszyste. Następnie do jajek dodajemy jogurt i miksujemy do połączenia składników. Kolejno cienką strużką wlewamy wystudzone masło i mieszamy. Na końcu dodajemy porcjami składniki suche, cały czas miksując.
Ciasto przenosimy do tortownicy (średnica ok. 22-23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Na wierzchu układamy plasterki rabarbaru, jeden koło drugiego i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 min. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.
jakie smakowite:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta ;) jogurtowe robiłam raz w życiu na razie ;)
OdpowiedzUsuńWyszedł zakalec 😔
OdpowiedzUsuńWażne jest aby wszystkie produkty miały temperaturę pokojową, inaczej może wyjść zakalec
Usuń