Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto jogurtowe, które zawsze się sprawdza! U mnie w wersji z rabarbarem i kruszonką, ale tak naprawdę jest to ciasto uniwersalne i pasują do niego prawie każde owoce - truskawki, maliny, borówki, porzeczki, wiśnie, śliwki, morele - co kto lubi... Za każdym razem można je upiec z innymi owocami.
Ciasto jest wilgotne i ciężkie, a w smaku trochę przypomina drożdżówkę. Tak pyszne, że nigdy się nie nudzi. Poza tym, jest bardzo proste przygotowaniu, a do tego szybkie - 15 minut i do piekarnika! Każdy sobie z nim poradzi. Świetne na każdą okazję, jak i bez okazji 😉




Składniki:
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 g masła
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łodygi rabarbaru

Kruszonka:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 70 g masła

Uwaga!
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Dlatego jajka oraz jogurt naturalny wyciągamy z lodówki kilka godzin przez wykonaniem ciasta.



Wykonanie:

Kruszonka:
Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i wyrabiamy ciasto, aż powstaną grudki. Wkładamy do lodówki.

Ciasto:
Rabarbar myjemy, osuszamy, odcinamy końce i ewentualne liście, a następnie kroimy w plastry około 0,5 cm. 
W rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy.

W misce mieszamy mąkę przesianą przez sito z proszek do pieczenia.
W drugiej misce jajka ubijamy mikserem razem z cukrem, aż zjaśnieją i staną się puszyste. Następnie do jajek dodajemy jogurt i miksujemy do połączenia składników. Kolejno cienką strużką wlewamy wystudzone masło i mieszamy. Na końcu dodajemy porcjami składniki suche, cały czas miksując. 

Ciasto przenosimy do tortownicy (średnica ok. 22-23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Na wierzchu układamy plasterki rabarbaru, jeden koło drugiego i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 min. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.










Komentarze

  1. Bardzo lubię takie ciasta ;) jogurtowe robiłam raz w życiu na razie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ważne jest aby wszystkie produkty miały temperaturę pokojową, inaczej może wyjść zakalec

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny