Sernik z musem truskawkowym

Sernik na zimno z musem truskawkowym. Jest to ciasto bez pieczenia, wykonane na podłużnych i kruchych biszkoptach, z masą serową z prawdziwego twarogu oraz musu ze świeżych truskawek. Całość udekorowana jest truskawkami i oblana polewą z białej czekolady. Pyszny, piankowy deser, który smakuje jak ptasie mleczko. Wystarczy tylko kilka składników i niecałe 30 minut naszej pracy - reszta czasu to chłodzenie i czekanie, aż masa stężeje.
Idealny deser na upalne dni!


Sernik na zimno



Składniki:
  • 500 g twarogu sernikowego (może być z wiaderka)
  • 700 g truskawek
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 100 g biszkoptów podłużnych
Dodatkowo:
  • ok. 10 szt. truskawek
  • 50 g białej czekolady



Wykonanie:

Dno tortownicy (u mnie: 18 cm) wykładamy biszkoptami.

Truskawki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z szypułek i blendujemy na gładki mus. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Studzimy i dodajemy do musu truskawkowego. Mieszamy.

Twaróg przenosimy do miski i miksujemy razem z cukrem pudrem, a następnie dodajemy porcjami mus truskawkowy. Miksujemy do połączenia składników. Masę próbujemy i gdy jest za mało słodka to dodajemy jeszcze cukru pudru.
Gotową masę wylewamy na biszkopty. Wkładamy do lodówki na około 2 godziny.

Umyte i pozbawione szypułek truskawki kroimy na pół.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Na stężałą masę serową wykładamy truskawki i polewamy rozpuszczoną białą czekoladą.
Przechowujemy w lodówce.

Truskawkowy sernik na zimno

Sernik na zimno z musem truskawkowym

Sernik na zimno z truskawkami

sernik na zimno z musem truskawkowym i białą czekoladą

Truskawkowy sernik na zimno z musem



Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny