Pomidorówka ze świeżych pomidorów

Zupa pomidorowa to klasyka kuchni polskiej. W polskich domach pojawia się najczęściej w poniedziałek, gotowana na rosole pozostałym z niedzieli 😉😂 Zapewne nie ma osoby, która nie znałaby jej smaku. Przygotowywana jest zazwyczaj na bazie przecieru pomidorowego, ale o tej porze roku, aż żal nie skorzystać ze świeżych, pachnących pomidorów.
Pomidorówka ze świeżych pomidorów smakuje całkiem inaczej od tej na przecierze czy koncentracie i też trochę inny jest sposób jej przyrządzania. Świeże pomidorki najpierw podsmażone są z cebulką i czosnkiem, następnie zalane bulionem i zblendowane na gładki krem. Dzięki temu zupa jest gęsta i kremowa. Jednak gęstość dopasowujemy do własnych preferencji poprzez dodanie odpowiedniej ilości bulionu. Zupa jest bardziej aromatyczna od tradycyjnej pomidorówki i czuć w niej smak prawdziwych pomidorów. Gotowa w 15 min! Możemy podać ją tradycyjnie, czyli z makaronem lub ryżem lub w sposób nowoczesny, czyli z grzankami lub groszkiem ptysiowym. 
Najlepsza jest z pomidorów malinowych.





Składniki:
  • 2 kg pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu/rosołu (lub więcej)
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oliwy



Wykonanie:

Pomidory myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, usuwamy szypułkę i od spodu nacinamy krzyżyk. Wkładamy do naczynia i zalewamy wrzątkiem tak, aby pomidory znalazły się pod wodą. Trzymamy około 10-15 sekund, przenosimy do drugiego naczynia i zalewamy zimną wodą. Wyciągamy, a skórka sama powinna odchodzić. Przy dużej ilości pomidorów obieramy je partiami.
Obrane pomidory kroimy na pół, usuwamy z nich twardy środek i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy pokrojone pomidory i chwilę razem smażymy. Zalewamy bulionem i dodajemy przyprawy: suszone oregano, suszoną bazylię, sól oraz pieprz. Gotujemy około 8-10 min., a następnie blendujemy zupę na gładki krem. Gęstość zupy dopasowujemy do własnych preferencji - jeżeli jest zbyt gęsta możemy dodać jeszcze bulionu. Na końcu dodajemy śmietankę i trzymamy na ogniu jeszcze 3-5 min. Przyprawiamy do smaku solą, cukrem oraz pieprzem.











Komentarze

  1. Pomidorówka ze świeżych pomidorów jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomidorowa nigdy się nie znudzi, zawsze sprawdzony pomysł na obiad. Sprawdzę ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny