Placki z kaszy gryczanej
Placki, które stały się HITEM w moim domu!
Bezglutenowe placki z kaszy gryczanej niepalonej w wersji wytrawnej... z dodatkiem smażonej cebulki oraz czosnku. Tylko 3 składniki! Bez mąki i bez jajek, a także bez gotowania kaszy. Chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. Rewelacja!
Idealna propozycja na lekką kolację. Jednak, aby przygotować je na kolację, trzeba namoczyć kaszę już rano 😉
Podałam je w towarzystwie jogurtu greckiego, rzodkiewki oraz szczypiorku, ale tak naprawdę dodatki można komponować według własnych upodobań...
Składniki:
Kaszę gryczaną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przenosimy do miski i zalewamy wodą przegotowaną około 0,5 cm nad powierzchnię kaszy. Odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej gdy przygotujemy kaszę wieczorem i zostawimy na całą noc.
Po tym czasie, kaszę blendujemy razem z wodą, w której się moczyła na gładką masę. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Smażymy na patelni z małą ilością oleju do momentu, aż lekko zbrązowieje. Dodajemy do masy.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i również dodajemy do masy.
Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki wykładamy porcje masy, tworząc małe placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor.
Podajemy z jogurtem oraz kawałkami rzodkiewki i posiekanym szczypiorkiem.
Bezglutenowe placki z kaszy gryczanej niepalonej w wersji wytrawnej... z dodatkiem smażonej cebulki oraz czosnku. Tylko 3 składniki! Bez mąki i bez jajek, a także bez gotowania kaszy. Chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. Rewelacja!
Idealna propozycja na lekką kolację. Jednak, aby przygotować je na kolację, trzeba namoczyć kaszę już rano 😉
Podałam je w towarzystwie jogurtu greckiego, rzodkiewki oraz szczypiorku, ale tak naprawdę dodatki można komponować według własnych upodobań...
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- jogurt grecki
- rzodkiewka
- szczypiorek
Wykonanie:
Po tym czasie, kaszę blendujemy razem z wodą, w której się moczyła na gładką masę. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Smażymy na patelni z małą ilością oleju do momentu, aż lekko zbrązowieje. Dodajemy do masy.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i również dodajemy do masy.
Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki wykładamy porcje masy, tworząc małe placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor.
Podajemy z jogurtem oraz kawałkami rzodkiewki i posiekanym szczypiorkiem.
Ciekawi mnie bardzo smak.
OdpowiedzUsuńsuper, kiedyś robiłam naleśniki gryczane, ale takie placki też mogłyby być fajne
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem ich smaku. Pierwszy raz słyszę o takich plackach
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie! Szczególnie lubię placki ziemniaczane ale ostatnio często czegoś do nich dodaję :)
OdpowiedzUsuńA można je zrobić z kaszy gryczanej palonej?
OdpowiedzUsuńNiestety, tak nie wyjdą z kaszy palonej
Usuń