Łazanki z młodą kapustą

Łazanki w wersji z młodą kapustą i boczkiem wędzonym to smak mojego dzieciństwa, który kojarzy się z wakacjami. Jest to szybki oraz bardzo smaczny pomysł na letni obiad, a do tego dość tani. Gotowy w 30 minut! Do takich łazanek obowiązkowo należy dodać dużo zieleniny - koperku oraz szczypiorku, która podkreśla smak młodej kapustki i nadaje wspaniały aromat całemu daniu.
Korzystajcie póki jest młoda kapusta!



Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 300 g boczku wędzonego parzonego
  • ok. 250 g makaronu łazanki
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Młodą kapustkę myjemy pod bieżącą wodą, szatkujemy i przenosimy do dużego garnka. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy około 3-5 min. Następnie wodę odlewamy, a kapustkę odcedzamy na durszlaku.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według informacji na opakowaniu. Odcedzamy.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Boczek również kroimy w kostkę.
Boczek wrzucamy na patelnię z małą ilością rozgrzanego oleju i smażymy go, a gdy tłuszcz się wytopi dodajemy cebulę. Smażymy przez kilka minut i dodajemy kapustę.


Dusimy na małym ogniu do miękkości, w między czasie podlewając wodą, aby się nie przypaliła. Koperek oraz szczypiorek myjemy, osuszamy, drobno siekamy i wrzucamy do duszonej kapustki. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.
Na końcu dodajemy ugotowany makaron i mieszamy do połączenia składników.


Podajemy na ciepło.






Komentarze

  1. U nas często jest na obiad. Córka uwielbia.

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas się nie robi tego dania, więc na łazanki musimy wpaść do Ciebie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Eh młoda kapusta.. Pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  4. ale się głodna zrobiłam:) chyba zrobię w przyszłym tygodniu, bo akurat zostanie mi pół kapusty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie, chętnie przetestuję przepis. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny