Łazanki z młodą kapustą
Łazanki w wersji z młodą kapustą i boczkiem wędzonym to smak mojego dzieciństwa, który kojarzy się z wakacjami. Jest to szybki oraz bardzo smaczny pomysł na letni obiad, a do tego dość tani. Gotowy w 30 minut! Do takich łazanek obowiązkowo należy dodać dużo zieleniny - koperku oraz szczypiorku, która podkreśla smak młodej kapustki i nadaje wspaniały aromat całemu daniu.
Korzystajcie póki jest młoda kapusta!
Składniki:
Wykonanie:
Młodą kapustkę myjemy pod bieżącą wodą, szatkujemy i przenosimy do dużego garnka. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy około 3-5 min. Następnie wodę odlewamy, a kapustkę odcedzamy na durszlaku.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według informacji na opakowaniu. Odcedzamy.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Boczek również kroimy w kostkę.
Boczek wrzucamy na patelnię z małą ilością rozgrzanego oleju i smażymy go, a gdy tłuszcz się wytopi dodajemy cebulę. Smażymy przez kilka minut i dodajemy kapustę.
Dusimy na małym ogniu do miękkości, w między czasie podlewając wodą, aby się nie przypaliła. Koperek oraz szczypiorek myjemy, osuszamy, drobno siekamy i wrzucamy do duszonej kapustki. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.
Na końcu dodajemy ugotowany makaron i mieszamy do połączenia składników.
Podajemy na ciepło.
Korzystajcie póki jest młoda kapusta!
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 300 g boczku wędzonego parzonego
- ok. 250 g makaronu łazanki
- 1 duża cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- olej do smażenia
Młodą kapustkę myjemy pod bieżącą wodą, szatkujemy i przenosimy do dużego garnka. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy około 3-5 min. Następnie wodę odlewamy, a kapustkę odcedzamy na durszlaku.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według informacji na opakowaniu. Odcedzamy.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Boczek również kroimy w kostkę.
Boczek wrzucamy na patelnię z małą ilością rozgrzanego oleju i smażymy go, a gdy tłuszcz się wytopi dodajemy cebulę. Smażymy przez kilka minut i dodajemy kapustę.
Dusimy na małym ogniu do miękkości, w między czasie podlewając wodą, aby się nie przypaliła. Koperek oraz szczypiorek myjemy, osuszamy, drobno siekamy i wrzucamy do duszonej kapustki. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.
Na końcu dodajemy ugotowany makaron i mieszamy do połączenia składników.
Podajemy na ciepło.
U nas często jest na obiad. Córka uwielbia.
OdpowiedzUsuńU nas się nie robi tego dania, więc na łazanki musimy wpaść do Ciebie :D
OdpowiedzUsuńEh młoda kapusta.. Pyszności :D
OdpowiedzUsuńale się głodna zrobiłam:) chyba zrobię w przyszłym tygodniu, bo akurat zostanie mi pół kapusty :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, chętnie przetestuję przepis. :)
OdpowiedzUsuń