Kuchenna Apteka #37 - Gruszki
Gruszki to bardzo popularne owoce w Polsce. Cenione są za swoje walory smakowe i dość uniwersalne zastosowanie w kuchni. Nadają się do jedzenia na surowo, ale można je również gotować, piec, smażyć czy dusić. Z gruszek można przyrządzić dżem, kompot, różnego rodzaju desery, ale świetnie komponują się także ze słonymi składnikami, jak np. z serem gorgonzola.
Ale gruszki to także bogate źródło cennych składników odżywczych, dzięki którym wykazują szereg właściwości zdrowotnych. Jako nieliczne z owoców zawierają jod, który wpływa na pracę tarczycy oraz bor, który poprawia funkcjonowanie mózgu. Poza tym, gruszki poprawiają trawienie, korzystnie wpływają na układ krążenia, a do tego mają mało kalorii i polecane są podczas odchudzania.
Właściwości zdrowotne gruszek od lat były wykorzystywane w medycynie ludowej przy przeziębieniach, bólach głowy, migrenie, uporczywym kaszlu i gorączce.
Co jeszcze kryją w sobie te niepozorne owoce?
Gruszki to źródło:
Wartości zdrowotne gruszek:
Uwaga!
Ciekawostki:
Ale gruszki to także bogate źródło cennych składników odżywczych, dzięki którym wykazują szereg właściwości zdrowotnych. Jako nieliczne z owoców zawierają jod, który wpływa na pracę tarczycy oraz bor, który poprawia funkcjonowanie mózgu. Poza tym, gruszki poprawiają trawienie, korzystnie wpływają na układ krążenia, a do tego mają mało kalorii i polecane są podczas odchudzania.
Właściwości zdrowotne gruszek od lat były wykorzystywane w medycynie ludowej przy przeziębieniach, bólach głowy, migrenie, uporczywym kaszlu i gorączce.
Co jeszcze kryją w sobie te niepozorne owoce?
Gruszki to źródło:
- przeciwutleniaczy
- witaminy A
- witaminy C
- witaminy K
- witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6
- kwasu foliowego (B9)
- potasu
- magnezu
- manganu
- miedzi
- wapnia
- fosforu
- boru
- jodu
- żelaza
- cynku
- błonnika (pektyny)
- fitosteroli
- kwasów owocowych - jabłkowego, cytrynowego
- garbników (odmiany cierpkie i mało soczyste)
Wartości zdrowotne gruszek:
- pozytywnie wpływają na układ krążenia
- obniżają poziom cholesterolu we krwi
- regulują ciśnienie krwi
- zmniejszają ryzyko udaru mózgu
- hamują agregacje płytek krwi - zapobiegają zakrzepom
- uszczelniają naczynia włosowate
- mają działanie przeciwzapalne
- regulują pracę przewodu pokarmowego
- pomocne w walce z zaparciami (miękkie i dojrzałe gruszki)
- działają przeciwbiegunkowo (cierpkie i mało soczyste gruszki)
- przyśpieszają metabolizm
- pomagają obniżyć gorączkę (szczególnie napar z gruszek)
- przeciwdziałają anemii
- mają działanie moczopędne
- pomocne przy zapaleniu dróg moczowych
- polecane przy kamicy nerkowej
- pomocne w stanach zapalnych gruczołu krokowego
- pomagają pozbyć się opuchlizny powstałej w skutek zatrzymania się wody w organizmie
- mają dobry wpływ na działanie mózgu (dzięki obecności boru)
- poprawiają koncentrację
- pozytywnie wpływają na pracę tarczycy (dzięki obecności jodu)
- przez długi czas dają uczucie sytości (dzięki rozpuszczalnemu błonnikowi)
- polecane kobietom w ciąży
- polecane przy osteoporozie (dojrzałe gruszki)
- przyśpieszają gojenie się ran i owrzodzeń (napar z gruszek)
Uwaga!
- osoby o wrażliwych jelitach lub cierpiące na schorzenia dróg żółciowych nie powinny spożywać surowych gruszek, a jedynie gotowane lub pieczone
- spożywanie gruszek może powodować wzdęcia i bóle brzucha, które są związane z procesami fermentacyjnymi zachodzącymi w organizmie - należy wtedy ograniczyć ilość spożywanych owoców
- zbyt duża ilość spożytych gruszek może wywołać biegunkę
- gruszki bardzo rzadko powodują reakcje alergiczne, ale jak alergia się pojawia najczęściej występuje pod postacią zespołu alergii jamy ustnej, który początkowo objawia się nieżytem nosa, a później pokrzywką kontaktową w miejscu dotknięcia owocu, głównie na palcach i wargach
- można je podawać dzieciom już po 6 miesiącu życia
- należy unikać gruszek przejrzałych z brązowymi plamami, gdyż zawierają one rakotwórcze mikotoksyny
Ciekawostki:
- najwięcej błonnika i cennych składników jest w skórce, dlatego jeśli nie ma takiej potrzeby należy jeść owoce nieobrane (oczywiście wcześniej dokładnie umyte)
- lepiej spożywać gruszki twardsze niż miękkie - w miarę dojrzewania owoców ilość kwasów organicznych i pektyn maleje, a rośnie natomiast zawartość cukrów
- 100 g gruszek zawiera około 57 kcal
- gruszki prawie w 85% składają się z wody
- mają niski indeks glikemiczny IG = 30
- gruszki nadają się do zamrożenia
- ze względu na "kobiecy" kształt, zaliczane są do owocowych afrodyzjaków
- ekstrakt z gruszek wykorzystywany jest w kosmetyce
Przepisy z gruszkami
te pizzerki skradły moje serce :)
OdpowiedzUsuńświetne propozycje, chyba się zainspiruję :D
OdpowiedzUsuńFajnie te pizzerinki z awokado i gruszką :) gruszka jest fajna nadaje się do sałatek i w ogóle sprawdza się w wielu przepisach
OdpowiedzUsuń